Očkování proti koronaviru. Kolik za něj zaplatíte?


01. 02. 2021  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ceny vakcín proti koronaviru se dle uniklých informací liší až několika násobně. Za některé vakcíny se platí několik desítek korun, jiné vyjdou až několik stovek. Celkové náklady na očkování tuzemské populace půjdou do více než deseti miliard korun. Kolik tedy očkovací vakcína proti koronaviru stojí?

Očkování proti koronaviru. Kolik za něj zaplatíte?




Za vakcínu neplatíte. Platí to stát

Pan Poplatek hned na úvod uklidňuje, že lidé, kteří se nechají očkovat vůbec nic nehradí. Pokud se někde tvrdí něco jiného, jedná se o dezinformace. Pro občany je vakcína zcela zdarma a náklady na pořízení vakcín nese v plném rozsahu stát. Pokud se tedy půjdeme nechat naočkovat, dostaneme injekci, potvrdíme svou totožnost, dostaneme záznam do očkovacího průkazu a bez jakéhokoliv placení zase odejdeme. I tak ale není očkování zadarmo, ale stojí miliardy korun.

Náklady státu jdou do miliard

Ceny vakcín, kterou dodávají farmacutické společnosti do EU, jsou obecně tajné. Dle dohody s některými společnostmi nesmí zástupci EU ani samotných států tyto ceny zveřejňovat. Jak je ale už běžné, některé informace unikly do médií, tentokrát z Belgického ministerstva, a tak víme, jaké jsou orientační ceny jednotlivých vakcín. Zajímavá je už ta skutečnost, že se tyto ceny od sebe velmi výrazně liší.

Cena za vakcínu činí od 1,78 eura do 18 eur

Dle uniklých informací, které také zveřejnil server www.Seznamzprávy.cz, činí nejlevnější cena za jednu dávku vakcíny 1,78 eura, tedy asi 46 korun. Za tuto cenu lze pořídit dávku u společnosti Oxford/AstraZeneca. Naopak nejdražší je nabídka společnosti Moderna, která nabízí dle zveřejněných informací dávku vakcíny za 18 euro, tedy 468 korun. Tato cena je více než desetinásobná, proti nejlevnějším vakcíně. Další společnosti, tedy BioNTech/Pfizer, Johnson & Johnson či CureVac nabízí své vakcíny v rozmezí od 7,50 až do 12 euro.

Očkování tak rozhodně není úplně nejlevnější záležitostí. Například 33,5 milionů vakcín, které by bohatě stačily na naočkování celé České republiky, vyšlo celkem na 279 milionů euro. To představuje přibližně 7,2 miliardy korun. 

Necháte se očkovat proti koronaviru?

Ano, nebojím se (33 x)
 

Celkový počet hlasujících: 70

Očkování je velké téma dnešní doby. Pan Poplatek je připravený se nechat očkovat hned jak to bude možné. Očkování vidí jako příležitost k omezení šíření koronaviru a navrácení života do normálních kolejí. Bere to také jako svou povinnsot ve vztahu k ohroženým skupinám lidí, zejména těch nejstarších. Paní Poplatková má z očkování obavu. Podle ní testování proběhlo až velmi rychle a překotně, jen proto, aby se co nejdříve očkovalo. Bohužel však nejsou známé dlouhodobější důsledky a následky očkování. V minulosti podle Paní Poplatkové se objevily případy, kdy lidé po očkování onemocněli, nebo dokonce zemřeli. A co vy? Přesvědčil vás pan Poplatek, nebo paní Poplatková?



Očkování proti koronaviru. Kolik za něj zaplatíte?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16363718768

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více