Odhalujeme dezinformace:
Daň z příjmu při prodeji nemovitosti neplatíme z kupní ceny!


01. 06. 2022  08:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ODHALUJEME DEZINFORMACE A MÝTY: Daň z příjmu při prodeji bytu nebo domu neplatíme z prodejní ceny nemovitosti. Mnoho lidí si bohužel myslí opak. Pravdou je, že daň z příjmu se hradí ze zisku při prodeji nemovitosti.

Odhalujeme dezinformace: Daň z příjmu při prodeji nemovitosti neplatíme z kupní ceny!




Pan Poplatek se při své práci často zlobí na dezinformace, které lze najít na internetu a které si pak spousta lidí bere za své a považuje je za realitu a volí následně špatné kroky a postupy. Lidé se tak například bojí prodat byt nebo dům s tím, že budou platit obrovské daně z celé prodejní ceny nemovitosti. Při ceně 4 miliony za byt v Praze, by tak musela daň z příjmu z prodeje činit až 600 tisíc korun. Je to nesmysl.

Daň z příjmu při prodeji nemovitosti je reálně mnohonásobně nižší

Pan Poplatek rozporuje, že daň z příjmu z prodeje se hradí z celé prodejní ceny. Správná informace je, že se tato daň hradí jen z rozdílu mezi pořizovací cenou a cenou prodejní. S tím, že prodávající má ještě právo započíst do nákladů náklady na prodej nemovitosti, jako platbu za zpracování smluv, provizi realitní kanceláři, náklady na poplatek na katastr apod.

Příklad pana Poplatka:

Pokud prodáváme byt v Praze za 4 miliony korun, který jsme koupili například před třemi lety za 3 miliony korun, pak nevypočítáváme daň z tohoto bytu z částky 4 miliony, kdy by daň činila, jak bylo uvedeno výše, až 600 tisíc korun, ale pouze z částky rozdílu mezi prodejní cenou 4 miliony a cenou nabytí 3 miliony, tedy z částky 1 milion korun. Daň je tak výrazně nižší a představovala by v tomto případě „pouze!“ 150 tisíc korun, ale určitě by se nejednalo o 600 tisíc, jak praví mýty.

Lidé se tak nemusí obávat prodat svou nemovitost ani před uplynutím lhůty pro osvobození 10 let, pokud to nutně potřebují. Daň je totiž výrazně nižší.

Nevěřte dezinformacím a odhalujte je. Vyděláte na tom

Uvedený příklad jasně značí, jak je nebezpečné řídit se dezinformacemi a mýty, protože mohou člověka, který s těmito nepravdivými informacemi přijde do styku, vážně poškodit. Ze strachu pak lidé volí cesty, které jsou pro ně nevýhodné, nebo výrazně dražší, případně podstupují zbytečně velké riziko. Naopak správně informovaní lidé volí mnohem správnější a realističtější kroky.


Obraťte se na právní poradnu serveru Bankovní Poplatky ZDE!

Souhlasíte se zákazem prodeje pro život nepotřebných věcí v obchodních řetězcích?


Celkový počet hlasujících: 6

Pan Poplatek souhlasí s omezením obchodních řetězců prodávat zboží, které není nezbytné pro přežití (oblečení, obuv, domácí potřeba apod.). Vidí to jako ukončení diskriminace malých obchodů, které musí mít zcela zavřeno a nemohou toto zboží prodávat. Paní Poplatková naopak s omezením nesouhlasí. Vidí to jako další zbytečné omezování. Navíc příjde o poslední možnost, kde mohla nakoupit ještě zboží potřebné pro domácnost nebo oblečení pro své děti.



Odhalujeme dezinformace: Daň z příjmu při prodeji nemovitosti neplatíme z kupní ceny!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12597374624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více