OVB Nejvstřícnější bankou za rok 2012 se stala Fio banka


12. 02. 2013  11:50     Vstřícná banka     komentáře (0)

V rámci klientského ratingu OVB Vstřícná banka se Nejvstřícnější bankou za celý rok 2012 stává Fio banka. Druhé nejlepší celkové hodnocení obhájila mBank, třetí je Air Bank. Za těmito bankami následují UniCredit Bank a Equa bank. Na fotce si zástupci bank přebírají certifikáty.

OVB Nejvstřícnější bankou za rok 2012 se stala  Fio banka




Se svými 72,78 body získala Fio banka opět nejvyšší hodnocení a stala se tak Nejvstřícnější bankou roku 2012. mBank obdržela 68,88 bodů a těsně za ní, se svými 68,69 body, si stojí Air Bank. UniCredit Bank získala 67,87 bodů a Equa bank 67,45 bodů.

Fio banka je absolutní vítěz

V prvním čtvrtletí byla Fio banka obodována nejvyšším počtem bodů za celý rok 2012 a to 76,36 body. Získala tak jednoznačně první místo. Titul Nejvstřícnější banky obhájila i ve druhém čtvrtletí se 74,24 body. Ve třetím čtvrtletí však polevila. Získala jen 69,82 bodů a uvolnila první místo mBank. Ta obdržela 70,79 bodů. Ve čtvrtém čtvrtletí získala první místo UniCredit Bank, měla 70,89 bodů. Fio banka tak se svými 70,68 bodu byla znovu těsně druhá. V celkovém průměru všech čtyř čtvrtletí se však Fio banka opět vrací na přední příčky a se 72,78 body se stává Nejvstřícnější bankou roku 2012.

.

undefined

.

Není nic nového, že Fio banka boduje nejen díky své stabilitě a průbojnosti, ale hlavně pro svoji vstřícnost a poměrně širokou nabídku služeb a produktů. Ty jsou buď s nulovými, příp. s velmi nízkými poplatky. Příkladem je aktuální nabídka služby Fio API Bankovnictví, jež slouží pro automatické zpracování výpisů a pohybů na účtu. Službu ocení zejména podnikatelé a právnické osoby. Pochopitelně je zcela zdarma. Také na App Store zpřístupnila novou verzi aplikace pro telefony s operačním systémem iOS, správu platebních karet tak nově umožňuje i Smartbanking pro iPhone.

Její momentální vítězství není jediné. Začátkem roku 2012 se stala nejlepší finanční institucí v kategorii Banky a družstevní záložny i Obchodníci s cennými papíry v anketě Zlatý Měšec 2012. V průběhu roku excelovala v soutěži Zlatá koruna 2012, kde obsadila první místo a to hned ve čtyřech kategoriích - Účty, Podnikatelské účty, Obchodování s cennými papíry a Cena podnikatelů. Dále získala ocenění Hospodářských novin, kde byla vyhlášena jako Nejlepší banka 2012 v kategorii Bankovní inovátor. Její aplikaci Fio Smartbanking určila veřejnost jako nejpřínosnější novinku na bankovním trhu. Za poslední čtvrtletí získala hned dvě první místa v hodnocení Fincentrum Banka roku 2012. Stala se Nejdynamičtější bankou roku 2012 a její Fio osobní účet obsadil první místo v kategorii Účet roku 2012.

Porotce JUDr. Ing. Ph.D. Otakar Schlossberger se ve svém hodnocení o Fio bance vyjádřil následovně: „Za svou celkem krátkou éru si vydobyla přístupem ke klientům velmi dobrou pozici. Buduje širší síť obchodních míst, pracuje na elektronizaci při poskytování základních služeb. Stále je však z informací uvedených na internetových stránkách vidět, že je zaměřena do oblasti investičních nástrojů peněžního nebo kapitálového trhu.“

mBank je taktéž velmi vstřícná

V první čtvrtletí roku 2012 získala mBank se svými 68,47 body třetí místo. Druhé čtvrtletí bylo z hlediska hodnocení pro mBank nejslabší. Získala pouhých 65,86 bodů a ocitla se tak až na pátém místě. Třetí čtvrtletí se vyšvihla až úplně nahoru a se 70,79 body byla první. Ve čtvrtém čtvrtletí se znovu ocitla na třetím místě, obdržela 70,39 bodů. V průměrném součtu všech čtvrtletí se tak mBank s 68,88 body umístila na druhém místě.

Stejně jako Fio banka si i mBank zakládá na tom, že má nízké náklady a téměř nulové poplatky. Patří jednoznačně k nejlevnějším. Jistou nevýhodou je její omezené množství nabízených služeb. Již několikrát se stalo, že za určité čtvrtletí nepřišla s žádnou novinkou.

Během roku 2012 zaznamenala i mBank hned několik vítězství. Získala ocenění v anketě Zlatý Měšec. Ve veřejném hlasování, které se uskutečnilo na finančním serveru Mesec.cz, obsadila mBank v kategorii Banky a družstevní záložny druhé místo. Finanční akademie udělila běžnému účtu mKONTO třetí místo v kategorii Účty a v kategorii Podnikatelské účty se mBUSINESS KONTO umístilo na druhém místě. Celkově si tedy mBank z jubilejního desátého ročníku Zlaté koruny odnesla čtyři ocenění. Navíc člen Finanční akademie za mBank Marek Sabaka získal titul Akademik roku. Prestižní odborný časopis Global Finance ji už potřetí v řadě ocenil jako Nejlepší internetovou banku v České republice a zvítězila i v soutěži World´s Best Internet Banks 2012.

Porotkyně Hana Fojtová, analytička společnosti OVB Allfinanz, a.s. o mBank ve svém poslední hodnocení řekla: „mBank tedy drží krok se zaváděním nových technologií a její portfolio klientů stále narůstá. Opakovaně získává ohodnocení v různých soutěžích. Odborný časopis Global Finance ocenil v soutěži World´s Best Internet Banks 2012 mBank jako Nejlepší internetovou banku v České republice.

Air Bank je sice třetí, bylo to však těsné

V prvním čtvrtletí roku 2012 se Air Bank umístila na čestném druhém místě. Měla 70,49 bodů. S 69,62 body si stejnou pozici obhájila i v druhém čtvrtletí. Ve třetím čtvrtletí spadla až na šesté místo, měla jen 67,47 bodů. Na této pozici zůstala se svými 67,18 body i během posledního hodnoceného čtvrtletí. Hlavně díky posledním dvěma propadům se Air Bank v průměrném součtu čtvrtletních výsledků ocitla s 68,69 body až na třetím místě, přesto o chlup za druhou mBank.

Začátkem roku 2012 byla Air Bank v OVB ratingu o Nejvstřícnější banku hodnocena poprvé. Je to tedy na českém trhu stále relativně nová banka. Do podvědomí se dostala hlavně díky svým populárním televizním spotům, které na obrazovkách vídáme dodnes. V prosinci překonala hranici 80 tisíc klientů. Celý rok 2012 se pro Air Bank nesl v duchu nových produktů a akcí. I během čtvrtého čtvrtletí přišla hned s několika inovacemi. Začala nabízet půjčky zcela bez poplatků a poskytovat spotřebitelské úvěry, u kterých odměňuje klienty za včasné splácení. Každý klient, který splácí včas, se díky odpuštění několika splátek dostane na bonusovou úrokovou sazbu 8,9 procenta.

Velmi kladně se ve svém posledním hodnocení o Air Bank vyjádřil porotce Dalibor Z. Chvátal: „Air Bank se chytře svezla na mediálním šílenství nazvaném „poplatek za vedení úvěrového účtu“. Nejen že u Air Bank není a veřejně se mu vysmívá, ale sama ukázala, že lze pracovat i s úrokovou sazbou. V této bance ji mají všichni nízkou a teprve poté, jak začínají při splácení zlobit, se jim zvyšuje. To je úplně opačné pojetí úvěrového obchodu, než na jaké jsme v ČR zvyklí. Klobouk dolů.“

UniCredit Bank je čtvrtá

Hodnocení UniCredit Bank se v průběhu roku 2012 jen zlepšovalo. V prvním čtvrtletí se UniCredit s 65,12 body ocitla na šestém místě, v druhém byla s 66,02 body na čtvrtém, ve třetím se s 69,44 body posunula na třetí a v posledním čtvrtletí byla se 70,89 body dokonce první. Není divu, že se díky průměrnému výsledku 67,87 bodů ocitla na celkovém čtvrtém místě.

Co se týče soutěží za rok 2012 - UniCredit Bank získala ocenění za nejlepší služby privátního bankovnictví v České republice, které uděluje prestižní odborný magazín Euromoney v rámci ankety Euromoney Private Banking Awards. Banka dále obdržela ocenění i za další tři kategorie v oblasti privátního bankovnictví, a to „Úvěrové a finanční služby“, „Komoditní investování“ a za výjimečnou službu na českém trhu „Art Banking“. Byla oceněna prestižním magazínem Global Finance, který UniCredit Bank určil jako nejlepší banku regionu CEE. V pořadí v pátém ročníku Best Supply Chain Award, za nejlepší finanční produkty pro poskytovatele služeb v dodavatelském, UniCredit potvrdila roli absolutní jedničky v regionu střední a východní Evropy. Je světovou jedničkou pokud jde o "expertízu odvětví a znalostí", "technickou podporu a poradenství", a "kompatibilitu se systémy svých klientů" a obdržela cenu Award for Excellence 2012 časopisu Euromoney jako nejlepší bankovní dům ve střední a východní Evropě v oblasti platebního styku a řízení hotovosti (Cash Management).

Porotce Jan Klička o UniCredit Bank řekl: „Nabitý (nejenom) čtvrtrok má za sebou UniCredit. V posledním kvartále představila hned několik novinek: dětské konto, výhodné sloučení úvěrů a akční nabídku hypoték, které si lze, po vzoru jiných bank, takříkajíc předfixovat dopředu. Objevil se i nový ceník služeb: v jeho rámci může člověk dosáhnout na bezplatný bankovní účet, pokud aktivně využívá platební kartu a na účet mu chodí měsíčně určitá částka. V původně představeném ceníku přitom bylo zřízení tohoto aktivního konta špatně komunikováno, takže klient mohl nabýt přesně opačného dojmu. Krok k účtům zdarma se ale vždy cení, zvlášť u banky velikosti UniCredit. Palec nahoru.“

Equa bank je pátá

V prvním čtvrtletí roku 2012 byla Equa bank s 65,37 body pátá. Ve druhém čtvrtletí byla s 67,36 body třetí. Ve třetím čtvrtletí se s 69,11 body ocitla na čtvrtém místě a v posledním čtvrtletí se umístila s 67,97 body znovu na pátém místě. Na páté příčce se po průměrném součtu s 67,45 body umístila i v celkovém hodnocení.

Equa bank je další z nových bank na našem trhu. V prosinci měla více než 30 tisíc klientů. Stále přichází se zajímavými produkty a inovacemi svých služeb. V posledním čtvrtletí nabídla Equa bank novinek hned několik. Mezi ty hlavní patří možnost vkladu hotovosti prostřednictvím 3400 poboček České pošty. Banka za tento vklad navíc ještě zaplatí - celých 33 korun za jeden vklad měsíčně. Equa bank také nově rozšířila svoji dosavadní nabídku služeb pro občany, živnostníky, malé a střední podniky o oblast korporátního financování.

Bankovní poplatky se ve svém hodnocení o Equa bance vyjádřily následovně: „Další nová nebo přesněji řečeno staronová banka. Původně Banco Popolare, kterou koupil britský fond AnaCap. Ve IV. čtvrtletí navázala na předchozí kvartál a opět patřila mezi aktivní banky. A opět to byly změny pozitivní. Sazebník je přehledný, jednoduchý. Sice se nevešel jen na jednu A4, ale i tak se na třech stranách budou klienti velmi dobře orientovat.“

Kompletní výsledková tabulka hodnocení OVB Vstřícná banka za celý rok 2012

Banka

I. čtvrtletí 2012

II. čtvrtletí 2012

III. čtvrtletí 2012

IV. čtvrtletí 2012

Celkem-průměr

Pořadí

Air Bank

70,49

69,62

67,47

67,18

68,69

3

Citibank

49,02

48

56,41

54,93

52,09

15

Česká spořitelna

58,36

62,7

66,64

62,45

62,54

8

ČSOB

58,21

60,49

62,95

65,04

61,67

10

Equa bank

65,37

67,36

69,11

67,97

67,45

5

Fio banka

76,36

74,24

69,82

70,68

72,78

1

GE Money Bank

60,53

60,53

63,89

63,85

62,2

9

Komerční banka

62,62

63,15

68,16

69,75

65,92

6

LBBW Bank

58,84

57,42

56,59

61,15

58,5

13

mBank

68,47

65,86

70,79

70,39

68,88

2

Poštovní spořitelna

58,55

56,04

60,27

61,31

59,04

12

Raiffeisenbank

60,05

59,44

60,8

63,26

60,89

11

UniCredit Bank

65,12

66,02

69,44

70,89

67,87

4

Volksbank

56,82

55,97

58,43

60,55

57,94

14

Zuno

67,84

64,09

63,85

66,99

65,69

7

Zdroj: www.vstricnabanka.cz

.

OHODNOŤTE ČESKÉ BANKY NA SERVERU WWW.VSTRICNABANKA.CZ



OVB Nejvstřícnější bankou za rok 2012 se stala Fio banka

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor