Advokát, pan Poplatek, radí:
Čtyřikrát a dost! Neplacení výživného může být trestný čin


16. 11. 2023  08:20     Miroslav Zeman     komentáře (4)

Klientka advokáta pana Poplatka řeší tíživou sociální situaci. Její bývalý partner neplatí výživné na jejich dvě děti. Dluh se již vyšplhal do úctyhodné částky 35 tisíc korun. Otec dětí si myslí, že mu to projde. Neuvědomuje si ovšem, že už páchá trestný čin.

Advokát, pan Poplatek, radí: Čtyřikrát a dost! Neplacení výživného může být trestný čin




Anna, 38 let, v invalidním důchodu:

Dobrý den, jmenuji se Anna a starám se o dvě děti. Jsem s nimi sama už více než půl roku. Za tu dobu mi můj bývalý partner a otec dětí neposlal ani korunu. Vymlouvá se na koronavirovou krizi, že nemá žádnou práci a že nemá peníze. Maximálně pošle nějakou symbolickou částku jako 100 korun na jedno dítě. Je to hrozné. Když jsem byla vyřizovat podporu od státu, započítali mi do příjmu i částky výživného, které mi má otec dětí platit a to i přesto, že jsem jim jasně řekla, že nic neplatí. Je to nezajímalo a mám to prý od něj vymáhat. Už sem v koncích. Nepomáhá přemlouvání ani hrozby. Otec dětí už ani nekomunikuje a je mu všechno úplně jedno. Mám nějakou šanci od něj peníze dostat? Dluží mi už celkem 35 tisíc korun. Kdybych ty peníze měla, žilo by se nám s dětmi úplně jinak. Takhle jsem spíš na dně.

Odpověď advokáta Poplatka:

Dobrý den, je mi určitě moc líto Vaší situace. Proto je na čase začít věc okamžitě řešit. Čím dříve začnete, tím dříve peníze dostanete. Na cholerické neplatiče výživného platí jako sankce ten nejtvrdší postih. A to je hrozba trestního stíhání a odsouzení za zanedbání povinné výživy na dítě. Jedná se o trestný čin podle § 196 trestního zákoníku. A nejlepší bude citovat.

(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze.

Pokud tedy otec neplatí déle než čtyři měsíce, naplňuje znaky trestného činu. Nijak tomu nebrání skutečnost, že otec formalisticky zaplatil nějaké minimální částky, které ho mají, dle jeho názoru, očistit, ve smyslu, že platí aspoň něco. Navrhuji, aby jste mu popsala situaci, nejlépe i formou právního zastoupení a upozornila ho na páchání trestného činu. Otec má šanci se zbavit trestnosti, pokud neprodleně svůj dluh na výživném uhradí, a začne řádně výživné hradit. V takovém případě se může otec trestnímu stíhání vyhnout. 

Z výše uvedeného je jasné, že otci hrozí za neplnění vyživovací povinnosti po dobu delší než čtyři měsíce až jeden rok vězení, pokud je to z nedbalosti. Pokud se jedná o úmysl, což je s největší pravděpodobností i případ otce, pak může jít do vězení až na dvě léta. 

Jen málokdo se nechá kvůli výživnému zavřít, když už mu vězení skutečně hrozí a peníze někde opatří. Navrhuji tedy, abyste ještě jednou upozornila otce na to, že spáchal trestný čin a pokud nebude výživné urychleně uhrazeno, budete nucena podat trestní oznámení.

Stručné řešení situace:

- dluh na výživném musí překročit čtyři měsíce

- zaslání urgence dlužníkovi na neplnění povinnosti řádně platit výživné

- podání trestního oznámení na policii České republiky

- podání návrhu na nařízení exekuce majetku a příjmů dlužníka k příslušnému soudu



Advokát, pan Poplatek, radí: Čtyřikrát a dost! Neplacení výživného může být trestný čin


Zdravím, až do 31.8 mám ze zákona status studenta a můj otec si myslí, že škola nehraje podle pravid...

Dobrý den bývalý mi nehradi 4 roky měly jsme 3 krát soud 2 krát se nedostavil po 3 ho privezla polic...

Dobrý den chtěla bych se zeptat, jestli.1Unora mě čeká soud z mojí dcerou který je 24 let mám podmín...
how i got back my husband
Můj šestiletý manžel mě opustil kvůli jiné dívce, protože ho obviňuji, že viděl jinou dívku, a od té...
Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15564845824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více