Pátek třináctého ve znamení začátku vánoční nákupní sezony. K rostoucím útratám přispívají Vánoce i Black Friday


10. 12. 2015  13:08          komentáře (0)

Pro letošní vánoční nákupní sezonu nebyl pátek třináctého vůbec smolným dnem. 13. listopadu společně s dalším pátkem, „nákupním svátkem“ Black Friday, byly totiž z pohledu plateb kartou i výběrů hotovosti nejsilnějšími dny v dosavadní předvánoční sezoně. Přímo v takzvaný černý pátek 27. listopadu Češi oproti dlouhodobému průměru dokonce utratili o 12 % více. Pátky vůbec se navíc ukazují jako nejoblíbenější dny pro předvánoční nákupy a utrácení, Češi na konci pracovního týdne zaplatí a vyberou nejvíce peněz. Ukazují to data UniCredit Bank z bankomatů a karetních transakcí.

Pátek třináctého ve znamení začátku vánoční nákupní sezony. K rostoucím  útratám přispívají Vánoce i Black Friday




Ceny výrobků klesají, řady nezaměstnaných se zkracují a důvěra v ekonomiku stále roste. To jsou hlavní důvody, proč Češi své platební karty před Vánoci v obchodech vytahují čím dál častěji a tržby obchodů silně rostou ještě dříve než loni. „Data z našich platebních karet ukazují, že sezona vánočních nákupů letos začala již 13. listopadu. Nákupní apetit klientů rostl hlavně v období kolem černého pátku. Češi si za celý letošní listopad vybrali z bankomatů nebo zaplatili kartou v celkovém objemu o 28 % více než loni,“ říká Dalibor Mička, ředitel financování domácností UniCredit Bank.

Podle odhadu UniCredit Bank by tak letošní vánoční sezona měla být pro obchodníky silnější než loni a to v rozmezí od 5 do 10 %.  Příznivé podmínky v české ekonomice totiž dávají dobrý základ k tomu, aby domácnosti chuť k novým nákupům jen tak neopustila. Spotřebitelská poptávka by tak měla být i nadále jedním z klíčových motorů růstu české ekonomiky.  Maloobchodní tržby bez prodeje aut meziročně posilují o 5,6 %, celkový růst pak dosáhl dokonce 7,4 %.

graf.JPG

Tahounem spotřeby jsou auta i nepotravinové zboží. Znatelný nárůst zaznamenaly zejména tržby za oblečení a obuv, které meziročně poskočily o více než desetinu, na tzv. černý pátek jsme za ně podle dat UniCredit Bank utratili průměrně dokonce o čtvrtinu více. Nákupy digitálního zboží pak meziročně poskočily rovnou o 168 procent. Nejčastěji lidé nakupují počítače, hry či e-knihy.  „V listopadu naši klienti přes internet platili o čtvrtinu častěji než loni. Stoupající trend navíc nepoleví ani v dalších týdnech,“ dodává Dalibor Mička.

 

 



Pátek třináctého ve znamení začátku vánoční nákupní sezony. K rostoucím útratám přispívají Vánoce i Black Friday

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12618386624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více