Peníze navíc? 80 % Čechů by je ušetřilo nebo investovalo


09. 12. 2016  17:29          komentáře (0)

Každý měsíc vám na účtu přistane 5 500 korun (200 eur) navíc. Není to omyl ani nečekané dědictví nebo výhra. Tyto peníze vám pošle na účet stát s cílem oživit ekonomiku. Peníze můžete dle libosti utratit nebo ušetřit či investovat a nemusíte je nijak zaznamenávat do daňového přiznání. Jak s nimi naložíte? ING Bank uskutečnila výzkum, aby zjistila, jak by s penězi získanými navíc naložili Češi a lidé z dalších zemí Evropy.

Peníze navíc? 80 % Čechů by je ušetřilo nebo investovalo




Nejde o nesmyslný nápad, ale o jednu z možností obrany před stagnací ekonomiky, tzv. koncept „helicopter money“ od ekonoma Miltona Friedmana. Tato teorie míní, že pokud by lidé od vlády získali nějaké peníze navíc, utratili by je, a mohlo by tedy dojít k oživení ekonomiky v dané zemi.

Pokusy o zavedení nějakého vládního výdajového programu tedy nejsou žádnou novinkou, nejdále se však zatím s touto myšlenkou dostali Finové. Ti budou od příštího roku části obyvatel každý měsíc na zkoušku vyplácet v přepočtu 15 000 korun. Názory na pozitivní dopad na ekonomiku v případě zavedení „helicopter money“ se však zatím různí.

Výzkumu ING Bank na toto téma se zúčastnilo 12 tisíc lidí z celkem 12 evropských států včetně České republiky. Více než polovina oslovených Evropanů (52 %) by si peníze buď nechala na účtu, nebo by je investovala. Jen čtvrtina dotázaných (26 %) by většinu získaného příjmu použila k nákupům. 15 % obyvatel by peníze použilo na splacení dluhů.

Zjištěné rozdíly v naložení s penězi mezi národnostmi jsou opravdu značné. Peníze navíc by chtělo utratit 38 % Italů. Obyvatelé střední Evropy jsou přitom mnohem šetrnější. „V Čechách by peníze od státu využila k nákupům jen pětina obyvatelstva, zatímco 80 % Čechů by je uspořilo nebo investovalo,“ komentuje výsledky výzkumu ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček a dodává: „Je pravda, že Češi jsou poměrně spořiví a čím dál více se učí své úspory zhodnocovat i v delším časovém horizontu, třeba tak, že je investují například do podílových fondů.“ Tyto výsledky svědčí o tom, že v Čechách by koncept „helicopter money“ ekonomiku pravděpodobně výrazněji neoživil, což si dle závěrů šetření myslí i 77 % Čechů. Že by ekonomika díky zavedení tohoto konceptu vzrostla, věří celkem pouze 39 % všech Evropanů.

Infografika: Peníze navíc – názory a dopady

dsdff

Graf – „Každý měsíc dostanete zdarma na účet 200 eur. Kolik z nich utratíte?“

graf

 

 



Peníze navíc? 80 % Čechů by je ušetřilo nebo investovalo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12471353712

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více