Plány Čechů pro letošní rok? Více se věnovat sami sobě a vylepšit si bydlení


19. 02. 2018  18:46          komentáře (0)

V letošním roce se Češi plánují zaměřit především sami na sebe, 30 % z nás se chce více věnovat svým koníčkům. Každý devátý chce změnit svůj zevnějšek, každý desátý pak životní styl. Plány máme i v rovině bydlení. Každý čtvrtý chce letos začít společně bydlet se svým partnerem a každý pátý poté zrekonstruovat své stávající bydlení. Pětina Čechů (19 %) si přitom chce pořídit nové bydlení. Letos plánujeme také lépe nakládat se svými financemi a začít více šetřit, to má za cíl 19 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu Equa bank realizované na začátku letošního roku.

Plány Čechů pro letošní rok? Více se věnovat sami sobě a vylepšit si bydlení




Více času pro sebe a své koníčky

Průzkum Equa bank ukázal, že každý druhý Čech by rád letos změřil více na sebe samého. Třetina z nás se chce věnovat více svým koníčkům, 12 % plánuje změnu vzhledu a 10 % chce změnit svůj životní styl. Kromě toho plánují Češi změny i v osobním životě.  8 % z nás se letos plánuje vdát či oženit, 11 % by si chtělo pořídit dítě, nového partnera si plánuje najít 7 % Čechů.

Chceme bydlet lépe

Kvalitní bydlení je důležité pro většinu z nás.  A právě změny v této oblasti plánuje v letošním roce pětina Čechů. Upravit si stávající bydlení se letos chystá každý pátý Čech, nové bydlení si chce pořídit 19 % z nás. Čtvrtina dotazovaných pak letos plánuje začít se svým partnerem společně bydlet. „K rekonstrukcím současného bydlení či pořízení nového vybízejí nízké úrokové sazby, u kterých již ale můžeme sledovat mírný růst. Ti, kteří tedy ještě stále zvažují pořízení hypotéky, by neměli dlouho váhat,“ říká Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu Equa bank.

Změny se nám prodraží

Každý druhý dotazovaný očekává, že změny, které v letošním roce plánuje, s sebou ponesou zvýšené náklady. V průměru do změn Češi vynaloží přes 7 tisíc korun. Každý šestý přitom očekává, že díky změnám ušetří. V průměru zhruba 4 tisíce korun. Nejčastěji budeme plánované změny financovat z vlastních úspor (52 %), pětina Čechů si na změny půjčí (od bank, nebankovních institucí nebo například v rámci rodiny). Průzkum také ukázal, že bez ohledu na prostředky, které do změn investujeme, by pětina z nás letos chtěla začít více šetřit. K tomu jim může pomoci například i změna banky. Tu letos plánuje každý 7. Čech.  „Nejčastějším důvodem pro změnu banky jsou stále vysoké poplatky za běžné služby, dále kvalita služeb a způsob komunikace banky s klienty,“ komentuje důvody pro změnu banky Ondřej Hák.

graf



Plány Čechů pro letošní rok? Více se věnovat sami sobě a vylepšit si bydlení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15467221600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více