Platby nové generace získávají v ČR důvěru


12. 06. 2012  15:04     Zuzana Švejdová     komentáře (0)

Elektronické platby nejsou již žádnou novinkou na trhu. Nakupování zboží a služeb prostřednictvím e-platby se osvědčilo jako relativně úspěšný způsob nakupování. Platby nové generace, jak se jim často nazývá, jsou uznávány jako jedny z nejvíce rostoucích oblastí v „oboru“, proto obchodníci nelení a vymýšlejí stále nové a nové platební systémy.





Jednoduše, rychle a bezpečně

Rychlé online platby, které mají podobu platebních tlačítek, online peněženek či platebních bran, je možné využít hlavně při platbě za zboží či služby zakoupené v e-shopech nebo internetových aukčních síních, kterých je na trhu celá řada. Ne všechny však podporují kompletní škálu nabízených způsobů online plateb.

Jsou výtvorem jednotlivých bank, které vidí úspěch v propojení s internetovým bankovnictvím. Uživatel e-shopu si vybere možnost platit prostřednictvím vybrané online platby a následně je přesměrován do svého internetového bankovnictví. Zde už má vyplněné údaje o zboží a jeho ceně, zároveň i údaje k účtu dodavatele.

.

HRAJTE I IPAD 2 - SOUTĚŽ FINANČNÍ GRAMOTNOSTI!

.

Odpadá tedy jak zdlouhavé vpisování údajů, tak i obavy ze špatného opsání čísla účtu. Peníze jsou na účet provozovatele e-shopu připsány téměř okamžitě a produkt je možné obratem expedovat. „U platby převodem dochází ke zdržení objednávky, neboť bankám stále trvá než nám připíší peníze na účet. Zákazníci většinou nechtějí čekat, a tak volí on-line platební metody. Máme mnoho platebních metod a budeme zavádět další,“ říká ředitel e-shopu www.lekarna.cz Pavel Hrstka.

Chraňte si své bezpečí

Elektronické platební systémy mají výhodu v tom, že jsou vysoce chráněny proti krádeži peněžních prostředků a jiným možným podvodům. Platit prostřednictvím rychlých plateb se tedy vyplatí hlavně těm, kteří mají z případného zneužití obavy, a nejsou ochotni používat informace z kreditních karet na internetu.

Tyto systémy si totiž pamatují již provedené transakce, tj. údaje o zákaznících, obchodnících a samozřejmě další platební informace, které následně automaticky do formuláře vyplní za vás.

Údaje tedy zadáváte pouze jednou, a to při registraci do systému. Pro vás to znamená, že se zbavujete povinnosti vepisování údajů při každém dalším nákupu, a zároveň jsou vaše údaje chráněny. „Zákazník si nemusí zakládat nový účet a pamatovat si bezpečnostní hesla. Službu může využít jednoduše prostřednictvím stávajícího přítupu do svého internetového bankovnictví. Komunikace mezi e-shopem a bankou probíhá pomocí šifrovaného přenosu a bezpečnostních certifikátů. Platba je tedy naprosto bezpečná,“ vysvětluje Marek Čižík ze společnosti BSC.

Cesta skrz „Pay“

Platebních systémů existuje celá řada, na tuzemském trhu zůstaly ale jen ty nejsilnější. K nejužívanějším a médii nejprobíranějším způsobům online plateb patří především platební nástroje PayPal, PayU, PayPay, PayMyway a desítka dalších obdobných systémů.

 

PayU

Pravděpodobně nejúspěšnějším systémem rychlých online plateb se stala platební brána PayU, což dokazuje i její pětinásobný nárůst transakcí. Výběr nabízí z deseti možných platebních metod, z nichž osm je právě skupinou rychlých online plateb. Jestliže obchodujete na Aukru, PayU vám může být rychlou pomocnou rukou.

 

PayPal

Mezinárodní obchodní portál E-bay zase využívá online platby přes PayPal. V letošním roce zavedla služba v ČR možnost převedení peněz z účtu klienta na účet PayPal a platbu online i bez kreditní karty. Za převody ani dobytí neplatí uživatel žádné poplatky. Služba umožňuje posílat peníze na účty ověřované e-mailovými adresami a zároveň ji lze využít i při platbách do zahraničí.

 

PayMyway

„PayMyway nabízí nakupujícím pohodlný a rychlý způsob jak zaplatit za intenetový nákup bez použití karet, platby v hotovosti či na dobírku. Klienti se navíc nemusí nikde registrovat ani vytvářet nové účty. Díky propojení internetového bankovnictví s e-shopem mohou zcela bezpečně uhradit cenu zboží a zároveň si zajisti jeho rychlé dodání,“ říká Pavel Zúbek, tiskový mluvčí GE Money Bank.

ZELENÁ online platbám

Rychlé online platby jsou ve vyspělých evropských zemích nejčastějším způsobem placení na internetu. V ČR se však stále setkáváme s konzervativním chováním uživatelů e-shopů, kteří těmto metodám moc nedůvěřují.

Ledy se ale postupně začínají prolomovat a nárůst tzv. rychlých plateb nabírá na větším významu. Výhody z hlediska rychlosti plateb, jednoduchosti užívání a bezpečnosti provedených obchodů začíná využívat výrazně víc populace. I odborníci dávají těmto druhům online plateb zelenou.



Platby nové generace získávají v ČR důvěru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12457171024

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více