Platby prostřednictvím auta. Nový směr v bankovních inovacích


07. 07. 2016  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Společnost Visa, kterou známe jako poskytovatele platebních karet vymyslela a nově i zavádí placení pomoci automobilu. Že to zní divně? Auto jako platební nástroj? Ano, auto bude umět samo zaplatit, aniž bychom museli vůbec vystupovat z vozidla.

Platby prostřednictvím auta. Nový směr v bankovních inovacích




Jedná se o skutečně unikátní inovaci. Jen málokoho by napadlo, že jednou budeme svým autem moci i automaticky zaplatit. Smyslem celé věci je výroba čtecího a platebního zařízení namontovaném v automobilu, které stejně jako například platební karta uhradí nějakou útratu. Toto zařízení bude zabudováno přímo v automobilu a bude moci být ovládáno přímo z palubní desky automobilu.

Platby se přitom budou týkat zejména věcí spojených s automobilem a cestováním. Co tedy v souvislosti s autem platíme nejčastěji? Určitě je to tankování pohonných hmot a pak parkování. Právě tyto platby bude samo auto prioritně zajišťovat.

Automobil při natankování dokáže načíst objem natankovaného paliva i celkovou cenu za toto palivo a pak automaticky zaplatit. Řidič nemusí chodit vůbec do budovy, aby zaplatil. Vše se zrealizuje přímo u čerpacího stojanu. Řidič pouze potvrdí částku za pohonné hmoty a platbu potvrdí.

Stejný systém bude fungovat i u parkování. Postačí zaparkovat na placeném parkovišti vybaveném zařízením, které se dokáže spárovat s platební jednotkou auta. Zařízení zaregistruje čas, kdy automobil přijel a čas kdy odjíždí. Řidič opět pouze na palubní jednotce potvrdí částku za parkování a tuto uhradí. Odpadají tak starosti s hledáním drobných, hledání platebního automatu u parkoviště, či nepříjemné hledání platebního automatu v garážových domech.

Testovat se také bude platba za rychlé občerstvení. Opět se jedná o platbu, kterou máme velmi spojenou s provozem svého automobilu. Postačí přijet s autem k MC drive, zvolit si jídlo a automobil, který se opět spojí s jednotkou v restauraci, automaticky za jídlo zaplatí.

Platba autem bude poměrně finančně náročná a její rozšíření hodně záleží na tom, jak se společnosti provozující platební systém podaří stlačit náklady na pořízení jednotek a platební poplatky. Zafinancovat totiž bude nutné nejen pořízení jednotky do automobilů, kterých musí být dostatečný počet, aby se investice do systému vyplatily, ale také do pořízení platebních terminálů schopných propojit se s jednotkou v autech.

Jedná se o inovaci, která navozuje pocit sci-fi filmů a románů. Jakýsi platební systém budoucnosti, který zavádíme už nyní za našeho života. Uvidíme jak moc se skutečně, reálně v praxi a našich životech uplatní.

 



Platby prostřednictvím auta. Nový směr v bankovních inovacích

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více