Platby v eurech? Poplatky jako za domácí platby


09. 01. 2019  00:58     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Poplatky za platby v eurech musí do poloviny prosince tohoto roku banky zrušit. Na platby v eurech se pak budou vztahovat stejné poplatky jako u domácích plateb. Bankám to nařizuje závazné nařízení EU.

Platby v eurech? Poplatky jako za domácí platby




První bankou, která novinku zavedla už nyní je mBank. Banka tak již nebude své klienty zatěžovat stakorunovými poplatky za platby v eurech. Další banky se pak budou muset novince do konce tohoto roku zcela přizpůsobit. Jedná se o další opatření směřující ve prospěch klientů. 

Liberalizace již proběhla v mobilních službách

Opatření lze srovnat s velkou liberalizací zahraničního mobilního telefonování, kdy mobilní operátoři museli zrušit tzv. romingové platby. Po celé EU tak lze už několik roků telefonovat za stejné náklady jako v tuzemsku. Obdobné opatření se nyní bude vztahovat i na banky. Klient tak bude při platbě po celé EU zatížen pouze poplatky, které se vztahují i na domácí platby.

Jaké poplatky za platby v eurech nyní platíme?

Poplatky se pohybují v řádech 200 korun u odchozích plateb v měně euro, nebo 100 až 200 korun za příchozí eurové platby u velkých bank. U nízkonákladových bank se tyto poplatky pohybují v řádech desetikorun, tedy například v případě Fio banky 20 korun, v případě Air Bank 25 korun apod.

Nařízení EU nemusí nutně obtěžovat, mohou i pomáhat

Nařízení EU tak dokazuje, že vliv EU nemusí být vždy jen negativní jak se velmi často prezentuje a zdůrazňuje. Mnohá opatření naopak vedou k omezování práv a výhod velkých korporací a monopolů a naopak ke zvyšování práv všech spotřebitelů v EU bez ohledu na to z jaké země pocházejí. Díky této novince získají i Češi obdobné výhody při platebním styku jako občané členských zemí Eurozóny. 

Banky tak na základě nařízení EU musely v minulosti nabídnout jeden svůj běžný účet bez poplatků, nebo poskytnou možnost ovládat účet prostřednictvím jiných aplikací. Dlouhodobě se také snižují příjmy a výnosy bank z poplatků a provizí.

 



Platby v eurech? Poplatky jako za domácí platby


Nevite prosim kolik za to chce equa bank?...

A jak to má prosím equa bank...
Diskutovat (2)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více