PLATEBNÍ STYK NA DOVOLENÉ – jak na něj?


01. 08. 2013  15:12     BP.com     komentáře (0)

Podle právě probíhající ankety na webu www.bankovnipoplatky.com existuje v ČR stále velmi vysoký počet lidí, kteří mají s platebním stykem v zahraničí problém. Na anketní otázku na naší domovské stránce zatím odpovědělo téměř šest stovek respondentů, přičemž jen 31 % z nich platební kartu využívá v zahraničí pravidelně.

PLATEBNÍ STYK NA DOVOLENÉ – jak na něj?




Podle průběrných výsledků se zhruba čtvrtina (24,4 procenta) uchýlí k bankomatu nebo platbě kartou jen v případě, že je to nezbytně nutné, zbytek (22,5 %) věří dostatečné zásobě hotovosti anebo vůbec netuší, jak platební karta v zahraničí funguje (21,3 %).

Jaké jsou tedy vlastně možnosti platebního styku v zahraničí?

HOTOVOST VE FORMĚ VYMĚNĚNÝCH VALUT

Tím nejjednodušším a nejpřirozenějším je stále ještě hotovostní platební styk. S ohledem na lokálnost české měny se při tomto způsobu nevyhneme nákupu cizoměnové hotovosti, tzv. VALUT, jinými slovy nevyhneme se návštěvě banky nebo směnárny. NIKDY neměňte peníze na ulici! V 90 % naletíte podvodníkovi a odnesete si sebou padělané peníze, ve zbylých 1é procentech budou peníze sice pravé, ale můžete si být jisti, že jste právě napomohli k vyprání peněz pocházejících z trestné činnosti. Zpátky k návštěvě banky a směnárny. Ta pro nás znamená nepříjemnou realitu v podobě odkrojení části našich peněz jako provizi směnárníkovi za zprostředkování obchodu. Pozor: vyplatí se být obezřetný, v některých směnárnách, často líčících na neznalé turisty, vás oholí jak zkušení lichváři. Rozšíření eura (ponechme stranou problémy, které sebou tento „měnový mor“ vleče) sice dává domnělou výhodu vyjádřenou slovy „Stačí nám vyměnit eura, za ty vyměníme všude“, jenže… Myslete na to, že vás v takovém případě jednou odrbe směnárník v České republice (při výměně na eura) a podruhé, tím samým způsobem, ve vaší cílové destinaci (při výměně na lokální měnu).

.

VÍCE O VÝMĚNĚ VALUT NAJDETE ZDE!

.

Co s tím?

PLATEBNÍ KARTA

Řešení je jasné - platit kartou. Jenže ne všude je placení kartou možné, napadne vás. No, pozor s rychlými soudy… Technologický pokrok nezastavíme, a proto je každým rokem řada lidí překvapena, co všechno je v cizí zemi (na rozdíl od té naší) možní zaplatit bezhotovostně. Hotely, penziony, restaurace, ale i pouliční stánky se zmrzlinou, supermarkety, potraviny a večerky, prodejci na promenádách u moře, zážitkové kanceláře v přímořských letoviscích, mýto na dálnici… Všude se rychle rozšiřují platební terminály. Člověk, který platební karty dopředu vyloučí ze své peněženky, se zbytečně uvrhá do rukou nekompromisních směnárníků.

.

KARTA V ZAHRANIČÍ? PROSTUDUJTE TOTO

.

Platba kartou má hned několik výhod – předně je stále ještě standardem (pozor na výjimky potvrzující pravidlo), že za platbu kartou u obchodníka se neplatí žádný poplatek. Ten platí obchodník. Navíc se platby kartou v cizí měně přepočítávají výhodnějším kurzem, než který vám nabídne obchodník, a neplatí se z nich manipulační poplatek. Automaticky proběhnuvší transakce vám dává navíc zbraň pro případy reklamace. Možná byste se divili, kolika lidem ve sporu se zahraničním podvodníčky vytrhl výpis transakcí z účtu trn z paty, respektive kolik lidí doplatilo při stížnostech nebo soudních sporech na platbu zboží v hotovosti bez dokladu nebo účtenky!

HOTOVOST Z BANKOMATU

Placatou plastovou kartičku od vaší banky můžete samozřejmě vecpat do jakéhokoliv bankomatu v zahraničí, 99 procent z nich si s ní poradí a nechá vás peníze vybrat. Jenže… Nezapomeňte, že s výběrem v zahraničí jsou spojeny jak poplatky vašich bank (čest těm s nízkými poplatky), tak poplatky provozovatelům sítě bankomatů. Takový výběr hotovosti vás pak klidně může přijít na pěkných pár stovek (poplatek vaší bance + provize bankomatu).

Záleží také na tom, jestli používáte kreditní, nebo debetní kartu. Zatímco debetní karta je spojena a s vaším účtem (nakládáte s penězi, které vám patří), kreditní karta představuje úvěr (nakládáte s penězi, které vám nepatří).

Zjistěte si, zda v případě kreditky vaše banka také používá hojně rozšířený trik na vaše peníze – zatímco u platby kartou probíhá bezúročné období (cca 55 dní), u výběru hotovosti kreditní kartou z bankomatu nic takového neexistuje. Když si vyberete z bankomatu kreditní kartou peníze, od následujícího dne vám začíná naskakovat úrok z vašeho úvěru na kreditce .

.

BANKOMATY V ZAHRANIČÍ? TOHLE SE VÁM BUDE HODIT

.

Zajímá vás více? Podívejte se na do naší sekce dovolená a také si počkejte na příští týden na článek:

PLATEBNÍ STYK NA DOVOLENÉ – Příště o měnovém kurzu!!!



PLATEBNÍ STYK NA DOVOLENÉ – jak na něj?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16451372592

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více