Počítačové viry se skrývají všude! Pozor na e-maily s falešnými fakturami a dokumenty k platbám


19. 12. 2022  12:43     Futurino     komentáře (1)

Myslíte si, že jste při pohybu na internetu opatrní? Počítačové viry a škodlivé programy na vás mohou čekat i na místech, která vás překvapí. Používání antivirového programu je opravdu důležité a může předejít celé řadě starostí, které by vám počítačový vir a malware ve vašem zařízení přinesly. Na co si musíte dávat pozor a kdy být obzvlášť ve střehu?

Počítačové viry se skrývají všude! Pozor na e-maily s falešnými fakturami a dokumenty k platbám




Před nebezpečným malwarem vás ochrání antivirový program

Protože internet není zcela bezpečné místo, vznikly antivirové programy. Jejich hlavním posláním je chránit uživatele před škodlivými softwary neboli malwary. Samotný název malware vznikl spojením dvou slov:

  • Malicious a software.

Slovo malware tedy v doslovném překladu znamená škodlivý software. Protože za dobu existování internetu vznikla již celá řada malwarů, rozlišujeme spoustu jejich typů.

Vezměte si příklad z firem, které chrání svá data

Společnosti, které pracují s citlivými daty zcela automaticky, využívají antivirus pro firmy. Chrání tím totiž údaje svých zákazníků i své vlastní know-how a neriskují, že budou některé údaje odcizeny a zneužity třetí stranou. Podnikové IT zabezpečení ochrání firemní sítě, podniková data, koncové stanice, servery i aplikace, a navíc antivir spolehlivě varuje před potenciálními hrozbami. Přítomnost malwaru ve firemní síti či počítači by totiž byla hotovou noční můrou.

Pozor na spyware: může převzít kontrolu nad vaším zařízením

Do kategorie malwarů se řadí také spyware. Tento pojem vznikl spojením slov spy (=špion) a software, jedná se tedy o software, který váš špehuje. Co to pro vás, jako pro uživatele, znamená?

Spyware může získat přístup k vašim osobním datům, konkrétně třeba k:

  • přihlašovacím údajům uloženým v prohlížeči,
  • historii prohlížení.

Některé druhy spywaru dokážou i zcela získat kontrolu nad vašim zařízením a ovládat jej bez vašeho vědomí.

Těžko odhalitelný malware na vás může čekat kdekoliv

Protože všechny druhy malwaru jsou nebezpečné a o jejich přítomnost ve svém počítači či mobilním telefonu opravdu nestojíte, je nutné se jim bránit. Mohou na vás číhat totiž opravdu kdekoli. Není výjimkou, že malware je přílohou e-mailu. V posledních týdnech antivirové společnosti zachytily přítomnost škodlivého malwaru, který se šířil jako příloha e-mailu a vydával se za fakturu, dokumenty k platbám a potvrzení od přepravních společností.

Při pohybu na internetu buďte opatrní

Protože v blížícími se Vánocemi stoupá také počet objednávek v online obchodech, buďte při prohlížení svých e-mailových schránek obzvláště obezřetní. Jakmile vám přijde e-mail, který vás bude vyzývat k platbě za zásilku či služby, které jste si neobjednali, v žádném případě na e-mail neklikejte a okamžitě jej označte za spam a následně úplně vymažte.

Jak se může malware do vašeho zařízení dostat? Stačí chvilka neopatrnosti

K tomu, aby se škodlivý program dostal do vašeho zařízení, totiž stačí i chvilka nepozornosti. Stažení falešné faktury, podvodného dokumenty o platbě či nepravého potvrzení pro vás může mít katastrofální následky. Účinnou obranou proti malwaru je pravidelné aktualizování softwaru a vlastnictví kvalitního antivirového programu. Ten totiž dokáže případné hrozby včas zachytit a ochránit tak vaše citlivá data před případným únikem.

Abyste svůj počítač a chytrý telefon ochránili před nebezpečnými programy, provádějte jejich pravidelné aktualizace, využívejte služby prověřeného a spolehlivého antiviru a v žádném případě si do svého zařízení nestahujte podezřelé faktury a další přílohy e-mailů, které souvisí se službami, jež jste si neobjednali.



Počítačové viry se skrývají všude! Pozor na e-maily s falešnými fakturami a dokumenty k platbám

antivir
Možná jsem divný a používám počítač jinak než drtivá většina lidí, ale antivir mi přináší nesrovnate...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15546932064

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více