Podvodníci zneužívají Českou národní banku. Mohou vás okrást o statisíce


15. 11. 2021  08:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Česká národní banka varuje před podvodnými telefonáty. Jejich cílem je vylákat z nic netušících lidí přístupové údaje k jejich účtům a jejich následné vykradení. Vše se přitom tváří velmi důvěryhodně. Podvodníci jsou bohužel čím dál sofistikovanější a neštítí se zneužívat ani dobré jméno České národní banky.

Podvodníci zneužívají Českou národní banku. Mohou vás okrást o statisíce




Česká národní banka zaznamenala v posledních dnech další podvodné praktiky pod svým jménem. Podvodníci se prostřednictvím dopisů a telefonátů z čísla 244001, 2441022 a 244100111 snaží jménem ČNB vylákat přihlašovací údaje klienta do jeho elektronického bankovnictví a údaje o platební kartě (číslo karty, jméno majitele, dobu platnosti, CVV kód atp.). ČNB se dokonce setkala i s případy, kdy telefonující jménem ČNB doporučoval stažení aplikace na sledování účtu, která by jej měla varovat, kdyby došlo k nějaké manipulaci.

Jak kontaktování ze strany podvodníka vypadá?

Tvrzení podvodníků působí velmi věrohodně. Často vás osloví jménem a disponují například informací o vašem posledním výběru z bankomatu. Dokonce využívají tzv. spoofingu telefonního čísla, což znamená, že dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, tedy i infolinku banky nebo atp..

Upozorňujeme, že ČNB takovýmto způsobem veřejnost nikdy nekontaktuje a v žádném případě od nikoho nevyžaduje instalaci neověřeného softwaru, sdělení údajů o platební kartě či údajů pro přihlášení k účtu v bance.

ČNB důrazně doporučuje občanům, aby nikomu neposkytovali své osobní či další citlivé údaje, a vyzývá veřejnost, aby na obdobné podvodné telefonáty nereagovala a rozhodně neposkytovala citlivé informace či finanční prostředky.

Setkáte-li se tedy s podvodným jednáním s popisovaným průběhem, neváhejte kontaktovat Policii ČR, ale také svojí banku. <https://www.policie.cz/clanek/vishing-a-spoofing.aspx> Včasné kroky
doporučené Policií ČR v tomto odkazu ještě mohou zvrátit ztrátu peněz.



Podvodníci zneužívají Českou národní banku. Mohou vás okrást o statisíce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12591333056

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více