Pojištění neschopnosti splácet – pozor na výluky


05. 06. 2023  08:44     redakce     komentáře (0)

KAZUISTIKA: Pan Honza si v souvislosti s pořízením hypotéky sjednal i pojištění pro případ neschopnosti splácet. Pojistku si uzavřel Honza s dobrým úmyslem, že kdyby přišel o zaměstnání, nebo ho nemohl vykonávat z důvodu nemoci, pojišťovna za něj bude po určitou dobu hradit příslušné splátky a on se tak nemusí bát, že by přišel o střechu nad hlavou.

Pojištění neschopnosti splácet – pozor na výluky




Dalším důvodem pro zřízení této pojistky byla sleva na úrocích z hypotéky, ačkoliv výše pojistného byla vyšší než ona poskytnutá sleva. Honza měl dobré zaměstnání, nadprůměrný příjem a k tomu uzavřenou pojistku proti neschopnosti splácet a tak žil velmi aktivně. Jezdil několikrát ročně na dovolenou, kupoval drahé vánoční dárky, luxusní potraviny i oblečení. Problémy však začaly v jeho zaměstnání. Zaměstnavatel se rozhodl, že by se mu Honzovo místo hodilo pro jeho kamaráda.

Proto se snažil Honzu z práce vyštípat. Zadával mu úmyslně úkoly, které nemohl v pracovní době Honza zvládnout, začal být na Honzu hrubý, ponižoval ho před ostatními. Pro Honzu se jeho práce stala nesnesitelnou. I proto se Honza rozhodl, že z práce odejde co nejdříve a najde si místo jiné. Měl přeci pojištění proti neschopnosti splácet a věděl tak, že pojišťovna bude splátky hradit za něj, dokud si něco nenajde. Se zaměstnavatelem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru, která mu zajišťovala jedno měsíční odstupné. Poté požádal banku a pojišťovnu o vyplácení pojistného plnění z důvodu ztráty zaměstnání.

Honza si však při sjednávání pojistky nepřečetl pořádně pojistné podmínky. Věděl by jinak, že pojištění se nevztahuje na případy, kdy se zaměstnanec se zaměstnavatelem na rozvázání pracovního poměru dohodnou. Navíc má pojišťovna v podmínkách dvouměsíční karenční lhůtu, po kterou by stejně Honzovi plnění nevyplácela. Honza tak musel na splátky peníze sehnat jiným způsobem, půjčil si od svého známého. Několik tisíc korun, které zaplatil Honza na pojistkách, mu nakonec, když to opravdu potřeboval, bylo k ničemu. Honzovi se nevyplatila jeho důvěřivost v předložený produkt, kdy si neprostudoval výluky, které obsahovala.



Pojištění neschopnosti splácet – pozor na výluky

Diskutovat (0)