Pojišťovny odhadují škody z bouře Fabienne na desítky milionů Kč


01. 10. 2018  00:34     čtk     komentáře (0)

Bouře Fabienne, která se v neděli večer a v noci na dnešek přehnala přes Česko, způsobila klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů Kč. Vyplývá to z prvních odhadů největších tuzemských pojišťoven. Většinou jde o poškozené střechy, okna, fasády, často také majetek poškozený pádem stromu.

Pojišťovny odhadují škody z bouře Fabienne na desítky milionů Kč




"Po nedělní vichřici nám už klienti oznámili přes 500 pojistných událostí a s dalšími stovkami se pojišťovně v následujících dnech zřejmě ještě ozvou. Za rozmary počasí zaplatíme kolem deseti milionů korun," řekl ČTK mluvčí Allianz Václav Bálek. Nejčastějšími škodami jsou zničené střechy, spadlé stromy, větve a střešní tašky, dopadající na projíždějící či zaparkovaná auta. Silný vítr také rozbíjel okna, ploty a devastoval okrasné keře na zahradách. I tentokrát se v soupisu poškozených předmětů objevilo několik zahradních trampolín, dodal.

Kooperativa k dnešnímu poledni evidovala přes 360 škod. Jejich celkovou výši zatím mluvčí Milan Káňa odhadl na 15 milionů Kč. Nejvíce případů klienti hlásili ze Středočeského kraje (okres Kladno, Mladá Boleslav a Nymburk) a Plzeňského kraje (Klatovy a okolí). "Největší škodu prozatím hlásil klient v Domažlicích, kterému Fabienne odnesla střechu z rodinného domu. Škodu jsme prozatím odhadli na jeden milion," podotkl.

Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s orkánem Fabienne registrovala k dnešnímu poledni asi stovku škod za celkem sedm milionů korun. Většinou šlo podle mluvčí ČPP Renaty Čapkové o klasické škody, kdy byla poškozena střešní krytiny. Odhady škod nepřesahují 50.000 Kč. Nejvíce škod je podle ní zatím hlášeno ze Středočeského, Libereckého a Jihočeského kraje.

Prvotní hrubý odhad škod energetické společnosti ČEZ se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Silný vítr omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici kolem poledne evidovali přes 14.000 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ale bylo zhruba desetkrát více. Hasiči měli stovky výjezdů. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.



Pojišťovny odhadují škody z bouře Fabienne na desítky milionů Kč

Diskutovat (0)