Policie:
Banky se neumějí bránit lupičům


03. 07. 2008  11:33     Vladimír Šnídl (iHned.cz)     komentáře (0)

Je konec března, po karlovarské výpadovce na západě Prahy jede luxusní audi. Pomocí plácačky ho zastavují tři muži v policejních kombinézách. Řidiče vytáhnou, namíří na něj zbraň a ukradnou mu dva a půl milionu v hotovosti.





Je konec března, po karlovarské výpadovce na západě Prahy jede luxusní audi. Pomocí plácačky ho zastavují tři muži v policejních kombinézách. Řidiče vytáhnou, namíří na něj zbraň a ukradnou mu dva a půl milionu v hotovosti.

Jde o jednu z loupeží gangu, který na území Prahy působil téměř rok. Za tu dobu měl na kontě třicet přepadení, zejména bank, heren či kasin. Podle kriminalistů, kteří o rozpletení případu včera informovali, se "jedná o případ desetiletí". Členem gangu byl i muž, který se začátkem ledna zastřelil v obchodním centrum Palladium, když utíkal před policejní hlídkou. 

Kamery jsou vysoko

Jen na území Prahy bylo loni přepadeno na osmdesát peněžních ústavů. Přesto, že na pobočkách bank nebo i v hernách jsou běžně umístěny kamery, podle policie to vyšetření případů příliš nepomáhá.

"Problémem je, že ty kamery bývají připevněné ke stropu, takže prostory snímají svrchu. Pachateli pak stačí, aby měl například kšiltovku, a už mu není vidět do tváře," říká Tomáš Preininger z oddělení loupeží na pražské kriminálce.

Instalovat kamery ve výši očí, jak by se to líbilo policii, však není vždycky snadné. "Při umístění musíme respektovat technické možnosti prostoru. Kamera musí být v dostatečné výšce, aby ji nikdo nemohl poškodit, nesmí bránit klientům v běžných úkonech a tak dále," namítá například mluvčí České spořitelny Pavla Plachá.

Policisté si stěžují také na samotný záznam z kamer, který je prý často nekvalitní.

"Mnohdy je černobílý a trhaný, takže z něj moc nevyčteme," dodává Preininger. Podle něj ale nedostatky v zabezpečení jsou různé pobočku od pobočky. A hodně prý záleží i na tom, zda firma sídlí ve vhodně projektované budově, nebo naopak třeba v nevyhovujícím přestavěném bytě. Standardem sice bývají také pracovníci bezpečnostní služby, ti ovšem pro ostříleného lupiče nepředstavují větší problém. Ostatně podle Preiningera to, aby kladli útočníkovi odpor, nemají ani v popisu práce.

Málo peněz v bankách

Policisté si nicméně pochvalují, že u bankovních přepážek už není možno přijít k takovým částkám jako v minulosti. "Při přepadech, které jsme měli v poslední době, si zloději odnášeli hotovost v řádech desetitisíců. Dříve to přitom bylo nezřídka i půl milionu," uvádí velitel pražské kriminálky Milan Jindrák.

Přepadnout pobočky banky nebo pošty je přitom podle detektivů mnohem jednodušší než třeba útoky na vozidla vezoucí hotovost. Ty jsou mnohem náročnější na přípravu a často se neobejdou bez komplice z banky nebo firmy, která peníze převáži. Vozy jsou navíc vybaveny mechanismy na automatické znehodnocování peněz.



Policie: Banky se neumějí bránit lupičům

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16410807072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více