Policie varuje před podvody při výběru z bankomatů


25. 10. 2007  07:17     www.novinky.cz     komentáře (0)

Další články

Policisté upozorňují na stále větší množství podvodů při výběrech hotovosti z bankomatů v České republice. V roce 2007 prudce narostla instalace tzv. skimmovacích zařízení, která podvodníkům umožní získat informace o kartě a bezpečnostních kódech. S jejich pomocí pak může dojít k poškození klientů jednotlivých bankových institucí, jelikož podvodníci dokáží uskutečnit nelegální výběr z bankomatu.





Policisté upozorňují na stále větší množství podvodů při výběrech hotovosti z bankomatů v České republice. V roce 2007 prudce narostla instalace tzv. skimmovacích zařízení, která podvodníkům umožní získat informace o kartě a bezpečnostních kódech. S jejich pomocí pak může dojít k poškození klientů jednotlivých bankových institucí, jelikož podvodníci dokáží uskutečnit nelegální výběr z bankomatu.

24.10. 2007, www.novinky.cz

 

V roce 2006 bylo v Česku zaznamenáno 15 případů skimmování. Od ledna do září letošního roku však počet těchto případů narostl na 54 případů. V porovnání s loňským rokem se jedná o nárůst ve výši 360 %.

Nebezpečí hlavně v metropoli a okolí

"Skimmování platebních karet se rozmohlo hlavně v Praze a Středočeském kraji, ostatní kraje byly napadeny skimmováním pouze v několika případech," řekl mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek.

Skimmovací zařízení se skládá ze dvou částí. Z části, která načítá data vložené platební karty do bankomatu a části, která umožňuje získat číslo PIN. "Pouze získání obou těchto údajů umožní osobám, které nelegálně kopírují údaje magnetického pásku platební karty, následné nelegální výběry," doplnil Skřepek.

Podvodný panel je podobný originálu

Část, která načítá data vložené platební karty je buď samostatně namontována na šachtu do které se vkládá platební karta, či je tato část součástí celého panelu, který je přiložen a připevněn na svislou stěnu bankomatu.

Tento panel svojí velikostí, zpracováním, použitým materiálem věrně napodobuje svislou stěnu bankomatu s šachtou, přičemž šachta tohoto panelu se skimmovacím zařízením přiléhá na šachtu bankomatu.

PIN získá kamera či fotoaparát

Část, která umožňuje získat číslo PIN zákazníka je miniaturní kamera, která bývá nejčastěji umístněna v liště, která je připevněna k vodorovné části bankomatu nad klávesnicí. Do lišty je vyvrtána nepatrná dírka, kterou kamera nebo fotoaparát, uschovaná uvnitř lišty, snímá zadávaný PIN.

Případně je číslo PIN získáno tím způsobem, že vodorovný panel s klávesnicí je překrytý novým panelem s klávesnicí, která je upravena ve spodní straně tak, že namačkané číselné kombinace jsou zaznamenávány do paměti zařízení, které je součástí tohoto přidaného panelu.

V některých případech mohou být nelegálně získaná data přenášena za pomoci mobilního telefonu na jiné místo.

 

Jak snížit riziko skimmování?

Věnujte zvýšenou pozornost místu, kde provádíte výběr. Zaměřte se nejen na samotný bankomat, ale i okolí. Zvýšenou ostražitost věnujte lidem, kteří se kolem bankomatu pohybují delší dobu.

Pozor na skupinky osob pozorující dění u bankomatu z povzdálí a příležitostně k bankomatu přistupují. Před začátkem transakce si prohlédněte bankomat, zda-li na něm nejsou provedeny nějaké konstrukční změny.

Provádějte transakce pouze v případě, že jste u bankomatu sámi a v bezprostřední blízkosti bankomatu se nenachází další osoby.

Před namačkáním číselné kombinace PIN kódu si zakryjte část základní desky s čísly druhou rukou. Zabráníte tak možnému snímání číselné kombinace.

V případě podezření z umístnění skimmovacího zařízení to co nejrychleji oznamte tísňovou linku policie 158.

Zdroj: Policie ČR

 



Policie varuje před podvody při výběru z bankomatů

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16405751008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více