Poplatek za vklad hotovosti – nejprve nejabsurdnější, pak zrušen zákonem


23. 07. 2011  16:43     Redakce www.bankovnipoplatky.com     komentáře (0)

Od 1. července 2011 je v účinnosti nový zákon o oběhu bankovek a mincí (č. 136/2011Sb.), kterým se nahazují některá ustanovení zákona č. 6/1993 Sb. o České národní bance a který se přímo dotýká i poplatkové politiky tuzemských bank. Bankovní domy totiž podle znění zákona nesmí účtovat poplatky za vklad hotovosti na přepážce v případě, že tím klient splácí závazek vůči dané bance, ani v případě, že klient předem hotovost přehledně rozdělí podle nominální hodnoty bankovek nebo mincí. Podívejte se, jak na zákon banky zareagovaly a co se pro klienty změní…





Novinky v zákoně

Klíčová pasáž zákona o oběhu bankovek a mincí (§5, odst. 3) říká, že Při příjmu tuzemských bankovek nebo mincí je Česká národní banka a úvěrová instituce provádějící pokladní operace oprávněna požadovat, aby přijímané tuzemské bankovky a mince byly roztříděny podle nominálních hodnot, a jestliže je to odůvodněno jejich počtem, aby byly zabaleny stanoveným způsobem. Za příjem tuzemských bankovek nebo mincí, které nesplňují tyto požadavky, může Česká národní banka nebo úvěrová instituce provádějící pokladní operace požadovat předem stanovený poplatek; to neplatí, jestliže Česká národní banka nebo úvěrová instituce provádějící pokladní operace přijímá tuzemské bankovky nebo mince jako plnění vlastní pohledávky.“

POPLATKOŽROUT VÁM TO SPOČÍTÁ - KALKULAČKA SPOŘENÍ

Pro klienty zákon přináší několik novinek. Nejdůležitější se týká vkladu hotovosti na přepážce banky. Ačkoliv je zřejmé, že tímto zákonem nedošlo k úplnému zrušení poplatku za vklad v hotovosti (jak některá média mylně informovala), resp. že se mohou vyskytnout situace, kdy si banka bude poplatek oprávněně účtovat, nikdy to nesmí být v případě, že klient hradí závazek vůči bance. Tou může být například splátka spotřebitelského úvěru, úhrada kontokorentu nebo ve smlouvě stanovený závazek o výši měsíčního vkladu na depozitní účet.

Druhou novinkou je zvýšení limitu pro bezplatnou výměnu hotovosti z 50 na 100 kusů bankovek a mincí, pokud jsou tyto roztříděné podle nominální hodnoty.

Jaké poplatky za vklad v hotovosti banky účtovaly?

Vklad na přepážce na vlastní účet je dlouhodobě jedním z nejvíce kritizovaných poplatků, mimo jiné se stal suverénním vítězem 5. ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek pro rok 2009. Tlak na banky způsobil, že od výběru tohoto poplatku začaly upouštět dávno před tím, než je k tomu vyzvali zákonodárci. Tabulka uvádí přehled poplatků v únoru 2010.

Tabulka: Poplatek za vklad hotovosti v únoru 2010

Únor 2010

Název konta či účtu

Sazba v Kč

Banco Popolare Všechny druhy kont 0
Citibank Citi konto 0
Česká spořitelna Osobní účet 8 *
ČSOB Všechny druhy kont 9
Fio Běžný účet 0
GE Money Bank Genius Active 0 **
Komerční banka Všechny druhy kont 0
LBBW Bank CZ Všechny druhy kont 0
mBank mKonto ***
Poštovní spořitelna Všechny druhy kont 9 ****
Raiffeisenbank Všechny druhy kont 10
UniCredit Bank Všechny druhy kont 0
Volksbank Všechny druhy kont 0

* V rámci produktů a služeb Plus bylo možné zvolit výběrovou sadu, kde se poplatek neplatil

** Druhý a další vklad činil 6 Kč, u běžného účtu byl zpoplatněn i první vklad

*** Banka tuto službu neposkytovala **** vklad přes Maxkartu byl za 6 Kč www.bankovnipoplatky.com  

Ke zrušení tohoto neoblíbeného poplatku se již na podzim 2010 přidaly další dvě banky, Česká spořitelna a Raiffeisenbank. V podstatě jste tak na poplatek mohli narazit pouze v GE Money, ČSOB a Poštovní spořitelně, která je součástí ČSOB.

 

Léto 2011: Jak banky zareagovaly na nově přijatý zákon?

Po přijetí zákona se ke zrušení poplatku odhodlaly další 2 banky. Liší se pouze v dataci implementace do sazebníku. GE Money Bank poplatek za vklad nevybírá již od 1. července, v ČSOB vkladatelé přestanou platit až od 1. srpna. Jedinou bankou, která tento poplatek v sazebníku ponechá, tak zůstane Poštovní spořitelna.

Ta totiž zákonem danou povinnost rozhodla splnit s pomocí vkladových bankomatů, tzv. vkladomatů, umístěných na pobočkách banky. Přes vkladomaty lze hotovost vložit bez poplatku, manipulační poplatek za vklad na přepážce však banka zachová. „S takto podaným vkladem je spojena fyzická činnost konkrétních pracovníků - včetně úschovy peněz, jejich převozu, zabezpečení a podobně. Tyto naše náklady, ve snaze být cenově transparentní, nechceme pokrývat z jiných poplatků," vysvětlila online deníku Autuálně.cz mluvčí banky Denisa Salatková.

Vývoj poplatku za vklad v hotovosti v tuzemských bankách naleznete v následující tabulce.

Tabulka: Vývoj poplatku za vklad hotovosti na běžné účty v českých bankách

Banka Únor 2010 (Kč) Květen 2011 (Kč) Srpen 2011 (Kč)
Banco Popolare (Equa Bank 0 0 0
Citibank 0 0 0
Česká spořitelna 8 0 0
ČSOB 9 9 0
Fio 0 0 0
GE Money Bank 6 6 0
Komerční banka 0 0 0
LBBW Bank CZ 0 0 0
mBank --- --- ---
Poštovní spořitelna 9 9* 9*
Raiffeisenbank 10 0 0
UniCredit Bank 0 0 0
Volksbank 0 0 0

* Hotovost je možné vložit prostřednictvím vkladomatů zdarma.

www.bankovnipoplatky.com


Poplatek za vklad hotovosti – nejprve nejabsurdnější, pak zrušen zákonem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12584418048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více