Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky je nejabsurdnější


01. 12. 2021  00:23     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Bezmála 2500 hlasů od čtenářů serveru Bankovnipoplatky.com rozhodlo o vítězi anket o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2021 a o nejabsurdnější bankovní postup či proces. Absolutním vítězem ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se stal poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky.

Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky je nejabsurdnější




Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky obdržel 24 % hlasů. Druhý v pořadí se umístil poplatek za potvrzení o zůstatku úvěru za účelem jeho splacení s 20 % hlasů a třetí místo obsadil poplatek za změnu oznámením banky s 19 % hlasů.

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek funguje již od roku 2005 a patří tak k nejstarším tradičním anketám na internetu týkajících se finančních služeb.

Pořadí

Poplatek

Procent hlasů

1.

Výběr z bankomatu vlastní banky

24%

2.

Potvrzení o zůstatku úvěru za účelem splacení

20%

3.

Poplatek za změnu oznámením banky

19%

4.

Poplatek za dotaz úřední osoby

11%

5.

Poplatek za nedočerpání úvěru

10%

6.

Poplatek za vedení běžného účtu

8%

7.

Poplatek za sdělení zapomenutého PIN

7%

8.

Poplatek za sjednání úvěru

6%

 

„Výsledky ankety přesně zobrazují nálady klientů, kterým přijde absurdní platit za výběr z bankomatu vlastní banky. Právě proto, že klienti už tento poplatek u nových smluv neplatí nebo tento poplatek neuplatňují nové banky na trhu. Tento poplatek je o to absurdnější, že stále přežívá u tzv. starých smluv o vedení běžného účtu. Mnoho lidí tak ani neví, že tento poplatek platí, ale přitom nemusí, pokud by uzavřeli novou smlouvu,“ komentuje výsledky ankety její zakladatel a poslanec Patrik Nacher.

Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky je poplatkový dinosaurus

Ačkoliv se tento poplatek už u nově uzavíraných smluv prakticky nevyskytuje, stále ho platí desítky tisíc lidí, kteří mají uzavřeny staré smlouvy u svých běžných účtů. Právě v těchto smlouvách přetrvává i poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Poplatek ve výši 5 korun vybírá stále UniCredit Bank nebo ČSOB. Na začátku hlasování vybírala poplatek 5 korun i Česká spořitelna, která však tento poplatek v průběhu ankety zrušila! Nejabsurdnější poplatek tak zrušila jedna z největších tuzemských bank ještě před vyhlášením konečných výsledků.

Věrní dlouhodobí klienti, což jsou i lidé ve vyšším věku, musí tento poplatek hradit, aniž by banky i u starých smluv poplatek zrušily. Mnoho lidí tak ani netuší, že je stará smlouva pro ně nevýhodná a hradí zcela zbytečné prehistorické poplatky. Právě tento vítězný poplatek je největším adeptem na zrušení.

Poplatek za potvrzení na žádost klienta, například o zůstatku úvěru za účelem jeho splacení

Poplatek, který zpoplatňuje klienty, kteří si potvrzení vyžádají, například pokud se rozhodnou splatit předčasně úvěr. Za tuto velmi jednoduchou službu, vytisknutí jednoho listu papíru, zaplatí až 500 korun. Poplatek lze najít v sazebníkách bank pod pojmem „vyhotovení bankovní informace či potvrzení na vlastní žádost klienta“. Za vystavení potvrzení na žádost klienta tak uhradíte u UniCredit Bank 500 korun, u Monety 200 korun, u Raiffeisenbank 500 korun a u Hypoteční banky rovněž 500 korun. Banky se ospravedlňují, že jsou zpoplatněná potvrzení vystavována na vlastní žádost klienta, ale ve skutečnosti klientovi nic jiného nezbývá, pokud potřebuje splatit předčasně úvěr například v případě prodeje nemovitosti.

Třetí v pořadí je poplatek za změnu oznámením banky. Poplatek, který zaplatíte například při mimořádné splátce části hypotečního úvěru, jako se to stalo našemu čtenáři. I když výši splátky zbytku úvěru neměnil, stejně zaplatil tzv. „poplatek za změnu/poplatek za oznámení banky“. Banky tedy prezentují, že mimořádné splátky hypotečního úvěru jsou zdarma, ale stejně nějaký absurdní poplatek zaplatíte. 



Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky je nejabsurdnější

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12535622416

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více