Popularita bezkontaktních plateb stále roste


16. 08. 2013  10:34     Vít Skřebský     komentáře (1)

Počet platebních transakcí, které se uskuteční pouhým mávnutím bezkontaktní kartou, nálepkou nebo mobilem, se neustále rozrůstá. Platba je rychlá, pohodlná, bezpečná a spokojenost klientů se odráží i na vzrůstajícím počtu bezkontaktních transakcí.

Popularita bezkontaktních plateb stále roste




Podle nejnovějších statistik Sdružení pro bankovní karty bylo ve druhé čtvrtině letošního roku vydáno přes dva a čtvrt milionu bezkontaktních karet, z celkového objemu vydaných karet je už tedy téměř každá pátá platební karta bezkontaktní. Počet obchodů, které tento typ platby akceptují, se v tom samém období vyšplhal k necelým osmi tisícům a počet finančních transakcí téměř k devíti miliónům.

.

UŽ MÁTE UŽ CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ? VYBERTE TO NEJLEPŠÍ!

.

Klienti bank, kteří si bezkontaktní technologie již osvojili, na nich oceňují především rychlost, pohodlí a v neposlední řadě i vysoké zabezpečení, jenž celý průběh této finanční transakce provází. Bezkontaktní platba, která je třikrát až čtyřikrát rychlejší než dosavadní platby, je založená na bázi technologie NFC (Near Field Communication) a lze ji provádět několika způsoby.

Zaplaťte bezkontaktní kartou, mobilem nebo nálepkou

Nejvíce zastoupenou metodou bezkontaktních plateb je v současné době platba bezkontaktní kartou. Mnohé banky v České republice již tradiční „kontaktní“ karty ani nevydávají.

Bezkontaktně lze také platit mobilním telefonem, kdy je bezkontaktní čip nejčastěji součástí SIM karty. Stačí mít chytrý telefon s podporou technologie NFC, který bude prostředníkem pro přenos dat, a nainstalovanou platební aplikaci. Pro umožnění plateb pomocí mobilního telefonu je potřeba stát se klientem banky, která tuto službu poskytuje, a zároveň jejího partnerského telefonního operátora.

Nejnovější bezkontaktní platební metodou je platba pomocí bezkontaktní nálepky, která je v podstatě zmenšeninou platební karty. Nálepka se dá jednoduše přilepit na jakýkoliv předmět, který má člověk neustále při sobě. Často je to mobilní telefon (toto řeší situaci, kdy zákazník nemá telefon podporující NFC SIM kartu), nebo například přívěšky na klíče. S platební nálepkou se tak klidně můžete vydat nakupovat i bez peněženky v kapse.

.

JDE O VAŠE PENÍZE – NOVÁ HYPOTÉKA, NEBO JEN REFINANCOVÁNÍ? KLIK A JE TO!

.

Ať už má klient bezkontaktní kartu, mobilní telefon nebo nálepku, vždy stačí zaplatit pouhým přiložením k platebnímu terminálu, který je označený symbolem pro bezkontaktní karty. Terminál přijetí platby ohlásí pípnutím a zprávou na displeji. Platba přes NFC funguje jen na vzdálenost tří až pěti centimetrů a nehrozí tedy, že byste zaplatili omylem jen například při chůzi poblíž platebního zařízení.

Při bezkontaktních platbách do 500 Kč odpadá klientovi nutnost zadávat kód PIN. Platba menších částek je tak velmi rychlá a pohodlná. Tento fakt se odráží i na spokojenosti zákazníků a zvyšujícím se obratem bezkontaktních transakcí, jejichž zpracování trvá nejdéle pět vteřin oproti přibližně dvaceti vteřinám při platbě klasickou kartou.

Banky reagují na poptávku

Na zvyšující se zájem klientů o bezkontaktní karty velmi rychle reaguje většina bank na českém trhu. Například ČSOB nabízí svým zákazníkům mezinárodní embosovanou platební kartu, která je určená pro bezkontaktní i běžné platby u obchodníků na celém světě, pro výběry hotovosti z bankomatů, ale i vklady hotovosti na účet. I většina dalších bank již automaticky nabízí svým klientům bezkontaktní platební karty, ale bezkontaktní nálepky nebo SIM karty podporující technologii NFC jsou zatím  spíše výjimečné. Několik bank také nabízí mobilní platby prostřednictvím služeb Mobito nebo MasterCard Mobile. Tyto služby ale nevyužívají výše zmíněnou technologii NFC a nezaplatíte tedy klasickým „pípnutím“ telefonu u platebního terminálu. Placení Mobitem nebo MasterCard Mobile probíhá pomocí zadání čísla obchodníka a ověřovacího hesla, případně vyfocením QR kódu. Výhodou tedy je, že lze platit i v místech, kde není k dispozici platební terminál. Nevýhodou je naopak značná délka celého procesu zadání a potvrzení platby.

PŘEHLED BEZKONTATKNÍCH PRODUKTŮ BANK V ČR k 15. 8. 2013


Bezkontaktní karty

Mobilní NFC platby

Platební nálepky

Air Bank

Equa bank

Citibank Europe

Česká spořitelna

Československá obchodní banka

Fio Banka

GE Money Bank

Komerční banka

LBBW Bank CZ

mBank

Poštovní spořitelna

Raiffeisenbank

UniCredit Bank

Oberbank

Zuno Bank


Informace byly získány na zákládě telefonického dotazu infolinky konkrétní banky.

.

DEVIZOVÁ KALKULAČKA NA BP.COM

.



Popularita bezkontaktních plateb stále roste

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15503044176

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více