Právní poradna:
Při refinancování půjčky se zajímejte hlavně o RPSN


02. 09. 2020  00:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Při refinancování hypotéky není důležitý nový úrok, ale RPSN, tedy ukazatel, který zobrazuje nejen úrok, ale i všechny související poplatky a platby. RPSN může být výrazně vyšší než úrok. Některé banky uměle snižují úroky, ale naopak zvyšují jiné poplatky, kterým klienti nevěnují tolik pozornosti.

Právní poradna: Při refinancování půjčky se zajímejte hlavně o RPSN




Hned na úvod můžeme říci, že přístup čtenáře k nové půjčce není správný. Výše splátky je totiž jen velmi zavádějící a nepřesný údaj. Porovnání původní výše splátky a nové výše splátky po refinancování totiž nic nevypovídá o kvalitě a výhodnosti produktu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám z minula už několik let velmi nevýhodnou půjčku. Jsou tam vysoké úroky a je na poměrně krátkou dobu a poslední dobou mi dělá velký problém splácet takto vysoké splátky. V jedné reklamní brožuře jsem se dočetl, že u jedné novější banky může refinancovat nebo revitalizovat půjčku a budu platit až o pětset korun méně, což mi velmi pomůže. Myslím, že ten rozdíl je natolik podstatný, že bych do toho šel. I když je výše splátky pro mě nejdůležitější, existují ještě jiné parametry nebo něco co bych měl sledovat a dát si na to případně při sjednání půjčky pozor?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, právě tento pohled  na refinancování půjčky je velmi chybný. Nemůžete výhodnost porovnávat pouze výší splátky, protože ta je pouze informativní a nic neukazuje o výhodnosti celého úvěru. Teoreticky se také může stát, že nový úvěr, kterým budete refinancovat ten svůj starý bude méně výhodnější, přestože budete hradit nižší splátky. Je to z jednoho prostého důvodu. Nový úvěr vám totiž mohou rozvrhnout na mnohem delší dobu, čímž se vám sice sníží splátky, ale celkově zaplatíte výrazně více, než v případě původního úvěru. A na to je třeba dávat pozor. Vůbec tedy nevěnujte pozornost samotné výši splátky, i když chápu, že i tento údaje je pro vás v současné chvíli důležitý, ale věnujte se klasickým ukazatelům, tedy zejména výši RPSN. RPSN je ukazatel, který vám ukáže souhrně všechny náklady, které s novým úvěrem hradíte. Pokud bude tato částka, resp. procentní vyjádření nižší než u staré půjčky, pak je vše v pořádku a refinancovat svůj starý úvěr můžete bez váhání. Pokud však RPSN bude stejná nebo vyšší, pak nemá cenu refinancovat tímto produktem a hledejte si pak jinou, výhodnější nabídku na trhu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

<hr>

Hlasujte v Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Právní poradna: Při refinancování půjčky se zajímejte hlavně o RPSN

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor