Poradna BP:
Refinancovat hypotéku lze jen při skončení fixace


09. 01. 2017  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se v naší poradně dotazuje, zda a kdy může provést refinancování své hypotéky. ČTĚTE DÁLE!

Poradna BP: Refinancovat hypotéku lze jen při skončení fixace




Refinancování hypoték je velmi dobrý finanční produkt. Převedením hypotéky k jiné bance totiž můžete ušetřit měsíčně stovky až tisíce korun. Refinancování hypotéky přitom nabízí i malé, nízkonákladové banky, které klasické hypotéky třeba dosud ani nenabízeli. I při refinancování je však třeba dodržet termín, zejména ukončení fixace původní hypotéky. Pokud by totiž tento termín nebyl dodržen mohla by banka uplatnit sankce za předčasné splacení. Tento problém se s přijetím nového zákona o spotřebitelském problému zmírňuje, nicméně na staré fixace stále dopadají původní pravidla a tedy se na ně zákona až do uzavření nové fixace nevztahuje.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, mám starou hypotéku, kde mi ještě běží fixace, ale je na mě moc drahá. Platím zbytečně hodně vysoké úroky a proti současným nabídkám platím asi o 1500 Kč víc. Nemám přitom peněz nazbyt. Dostala jsem nabídku na refinancování od menší banky, kde vychází platby právě o tolik méně. Chtěla bych tu nabídku co nejdříve využít, ale nevím teď jak postupovat ve vztahu k mé staré bance. Mám jí to ohlásit. Mohu tam zajít a říct, že si budu brát hypotéku jinde a tuhle budu chtít doplatit? Nemohou mě zato nějak potrestat? Je mi jasné, že se jim nebude líbit, že u nich končím, ale nemám jiné řešení.

Odpověď poradce:

Dobrý den, pokud Vám stále běží fixace u staré hypotéky, tak nebudete moci zatím refinancování využít. Jediná možnost je, že by jste akceptovala sankce, kterou na Vás Vaše banka uplatní a může se jednat o několik desítek tisíc. Ve Vašem případě není možné ještě využít ustanovení nového zákona o spotřebitelském úvěru. Doporučoval bych tedy posečkat na ukončení fixace Vašeho úvěru a nebo si prostě spočítat, zda Vám snížení splátek u refinancovaného hypotéky nevykompenzuje uvalenou sankci. Následně pak vše už vyřídíte u nové banky, která za Vás dojedná u původní banky vše ostatní. Celý postup je tak poměrně jednoduchý a nekomplikovaný. Záleží tedy na podmínkách banky u které budete refinancování pořizovat. Pokud však můžete ušetřit takovou vysokou částku, lze využít před pořízením refinancování ještě jednán s původní bankou. Často se stává, že když klient  vyjádří přesvědčení svou hypotéku refinancovat, sníží mu úroky a následně splátky i jeho původní banka. Nicméně opět to nejčastěji bývá v době ukončení fixace. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna BP: Refinancovat hypotéku lze jen při skončení fixace

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12448537152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více