Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera:
Poplatky za výmaz zástavního práva hradí klienti


28. 08. 2015  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář a klient banky si stěžuje na přístup bank, které požadují při ukončení hypotéky po klientech poplatek tisíc korun pro katastr nemovitostí za výmaz zástavního práva. Co na to náš poradce? ČTĚTE VÍCE!

Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera: Poplatky za výmaz zástavního práva hradí klienti




Čtenář vidí jako problém, že po něm chce banka uhradit poplatek na katastru za výmaz zástavního práva a spolu s tím nějaké další poplatky. Čtenář se domnívám, že by tyto platby měla hradit banka sama. Problém je v tom, že poplatky za výmaz zástavního práva byly stanoveny dodatečně právním předpisem, zatímco dříve se vůbec nehradily. Banky tak odmítají tyto poplatky hradit a upravili v této souvislosti své podmínky tak, že klientům poskytují pouze dokumenty a nechávají na klientech, aby si podání na katastr zajistili sami na vlastní náklady.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, pane doktore, máme hypotéku u ČSOB podle smlouvy uzavřené v roce 2008. Příští měsíc nám končí fixace a my chceme zbytek hypotéky (asi 300 tisíc) doplatit. Banka nám poslala vyčíslení nákladů na ukončení hypotéky: 1. částku 1.000 Kč za úkony v souvislosti s ukončením hypotéky, (jak uvádějí: např. uzavření účtů, vystavení dokumentů týkajících se ukončení hypotéky apod.) 2. částku 500 Kč za odeslání veškerých potřebných podkladů na katastrální úřad 3. a částku 1.000 Kč, která se platí katastrálnímu úřadu, celkem 2.500 Kč. Domníváme se ovšem, že a) poplatek 1000 katastru má zaplatit banka, která ho na nás teď převádí. K jinému postupu jsme se ve smlouvách nezavázali. V zástavní smlouvě jsme podepsali, že „správní poplatek za vklad zástavního práva do KN uhradí zástavce“. To bylo při vkladu, v roce 2008. Nezavázali jsme se k zaplacení úkonů v souvislosti s výmazem v KN; tehdy se ovšem správní poplatky na katastru neplatily, b) Poplatky 1000 a 500 za úkony banky považujeme za nemorálně vysoké a myslíme si, že neodpovídají dobrým mravům. Navíc by banka mohla i zohlednit, že díky naší pětileté fixaci jsme jí přepláceli na úrocích, které v období po roce 2008 hodně klesaly. Co byste nám poradil, jak postupovat? Děkuji předem Domincová

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

pokud jsou poplatky součástí aktuálního sazebníku, se kterým jste souhlasili (byť pasivně, což znamená, že banka Vás o změnách sazebníku průběžně informovala s tím, že si změny můžete najít na webu nebo byly k dispozici na prodejních místech banky a Vy jste sazebník písemně neodmítli), tak jsou náklady spojené s ukončením úvěru oprávněné. Pokud jste názoru, že jsou v rozporu s dobrými mravy, můžete se pokusit o tom přesvědčit soud. Bohužel, prozatím Vaši příp. stížnost nemůže řešit finanční arbitr.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE NA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY V SEKCI VRBA ZDE!



Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera: Poplatky za výmaz zástavního práva hradí klienti

Diskutovat (0)