Poradna Otakara Schlossbergera:
Bez poplatku má být skutečně bez poplatku


01. 03. 2019  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Skutečná situace má být v souladu s tím, co se slibuje v reklamě. V opačném případě by se mohlo jednat o klamavou reklamu. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Bez poplatku má být skutečně bez poplatku




Reklama nesmí být klamavá ani zavádějící. Pokud tedy banka něco ve své reklamě slíbí, měla by to dodržet i v reálné situaci. Dá se říci, že klient má na dodržení slibu či závazku z reklamy nárok.

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz, zda může sloveská FIO banka účtovat nějaký poplatek za výběr EUR v ČR (např. z bankomatu Euronet, který v ČR umožňuje výběr EUR), když nabízí možnost "Využiť môžete 1. výber v mesiaci zdarma, z akéhokoľvek bankomatu na svete." Přepočet na/z CZK tedy při transakci neprobíhá. Odkazy jsou zde: https://www.fio.sk/bankove-sluzby/bankove-ucty/osobny-ucet https://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobne-karty Děkuji

Odpověď JUDr. Otakara SCHLOSSBERGERA:

Dobrý den,

na to se musíte zeptat své banky, jak to myslí s tím reklamním sloganem, o kterém se zmiňujtete. Podle mého názoru, jak si vykládám tento slogan, že to mám opravdu bez poplatku. Je-li to EUR na EUR (tedy z eurového účtu na Slovensku a výběr EUR v ČR), pak se jistě žádný kurs nepočítá. Proto - je-li tomu jinak - napište reklamaci bance se žádostí o vysvětlení. Pokud se budou "kroutit", tak je to min. klamavá reklama vůči spotřebiteli. SR je členem EU, takže ochrana spotřebitele by měla být stejná všude, zejména půjde-li o kreditní kartu. Bude-li to debetní, pak je nutné uplatnit obecná pravidla ochrany spotřebitele v zemi banky, tj. SR. Zde nelze uplatit zvýšenou ochranu u čerpání spotřebitelského úvěru.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Bez poplatku má být skutečně bez poplatku

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více