Poradna Otakara Schlossbergera:
Bezdůvodné obohacení se vrací i s úroky


15. 04. 2016  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář, který položil v naší poradně svůj dotaz si neví rady, co udělat s prostředky, které mu banka vlastní chybou zaslala. Zajímá ho především co s úroky z této částky. ČTĚTE ZDE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Bezdůvodné obohacení se vrací i s úroky




Čtenář totiž převáděl v rámci svého obchodu různé měny, jejichž hodnotu však banka nepřepočítala. Klient tak měl na svém účtu výrazně vyšší částku, než měla správně být. Z této částky mu do doby než měl peníze vrátit přibyly úroky. Jelikož se však jednalo o bezdůvodné obohacení na straně čtenáře, musí čtenář částku v plné výši vrátit bance. Pokud měla tato částka nějaké přírůstky, což v tomto případě měla, musí vrátit i tyto přírůstky. Přírůstkem byl úrok, který se mu z částky, která mu nepatřila připsal. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, investuji u jisté banky do akciových fondů. Nedávno jsem dal příkaz na odkup v japonských jenech a převod byl do am.dolaru. Za pár dní jsem zjistil, že převod byl zrealizován, ale hodnota nebyla přepočítána tak jsem měl na ůčtě 115x víc. Byl jsem z toho pěkně přepadlej co s tím. Zanedlouho mě volal bankéř, že se stala nějaká chyba v systému a že to v zahraničí opraví. Mezitím se prostředky hodně zůročili.Chtěl bych se zeptat zda mám nějaký nárok na část zhodnocené částky nebo jak mám postupovat.Děkuji za odpověd B.M.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

obávám se, že nemáte nárok, neboť se jednalo o chybu banky a ta je oprávněna částku vystornovat. Pokud to neudělala, měl jste částku vrátit na účet, odkud přišly. Šlo o to, že jste se dopustil tzv. bezdůvodného obohacení, které je nutno ve smyslu občanského zákoníku vrátit. Ideální je dohodnout se s bankou, aby chybu opravila. Váš partner je Vaše banka, nikoliv zahraniční. Pro podrobnější info by bylo potřeba znát celý případ v detailu a to je nad rámec této poradny, která není založena na komerčním principu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V PORADNĚ JUDR OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Bezdůvodné obohacení se vrací i s úroky

CNB - kontrola CNB odhalila nekale praktiky bank
Ceska narodni banka - kontrola bankovniho sektoru odhalila nekale praktiky Ceska narodni banka(...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12567054720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více