Poradna Otakara Schlossbergera:
Neprovedená transakce? Banka na vás nesmí přenášet náklady


24. 04. 2015  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář se zlobí na svou banku a jak se z odpovědi poradce zdá, tak oprávněně. Banka zřejmě v tomto případě nepostupovala správně a svého klienta poškodila.

Poradna Otakara Schlossbergera: Neprovedená transakce? Banka na vás nesmí přenášet náklady




Čtenář vyčítá své bance, že mu odečetla kurzový rozdíl a to i v případě, kdy klient ze zahraničního bankomatu žádnou částku nevybral a transakci před výběrem zrušil. Nejprve mu banka odečetla původní uvažovanou částku. Tuto mu následně vrátila, avšak nižší o kurzový rozdíl 200 korun. Klient si tak stěžuje, že na něj banka přenesla náklady, které klient vůbec nezavinil ani nerealizoval. Banka by si měla podobné situace v zahraničí ošetřit tak, aby nedopadaly na klienty. Poradce radí věc reklamovat u banky a případně následně podat návrh na zahájení řízení před finančním arbitrem.

Dotaz čtenáře:

Dobrý večer pane Schlossbergere. Potřeboval bych poradit ohledně poplatků za výběr z bankomatu v zahraničí. Nedávno jsem si chtěl na dovolelé vybrat z bankomatu u Fio banky, ale jelikož mi bankomat sdělil, že za výběr si místní banka strhne navíc ještě poplatek po přepočtu asi 150 korun, celou transakci jsem zrušil, nic si nevybral a vybral jsem u jiného bankomatu. K mému překvapení mi banka z účtu strhla celou částku (co jsem si nevybral)a následně mi ji zase vrátila. To by mě až tak netrápilo, pokud by ta připsaná částka nebyla o skoro 200 Kč menší než ta stržená. Navíc si k tomu Fio banka strhla cca. 100 Kč (jako že za výběr z bankomatu). Celou věc jsem u banky reklamoval a oněch 100 Kč mi bylo vráceno. Těch 200 Kč mi ale prý vrátit nemohou, že to je rozdíl v kurzu mezi datumem zúčtování transakce a jejím uskutečněním. Nezdá se vám toto jako zlodějina? Dá se proti tomu nějak bojovat? Děkuji za odpověď A. B.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,
zdá se mi to hodně asi na částku, kterou jste z bankomatu chtěl vybírat. Máte právo, aby Vám banka přesně doložila, jaký kurs byl použit při původní transakci a jaký pak. I když by to nemělo v podstatě vlastně hrát roli, neboť chyba byla na straně banky, když jste transakci v rámci výběru vlastně neuskutečnil. Proto znovu požádejte o vrácení peněz s odvoláním se na to, že jste transakci řádně zrušil a nic nevybral. To, že oni ji nezrušili a částku vrátili, ale na Vás přenesli kursový rozdíl, je chyba. Pokud opětovnou stížnost zamítnou, můžete podat návrh na zahájení řízení před finančním arbitrem za neoprávněnou transakci provedenou platební kartou.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V PORADNĚ JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Neprovedená transakce? Banka na vás nesmí přenášet náklady

Diskutovat (0)