Poradna Otakara Schlossbergera:
Oddací list bance předkládat nemusíte


12. 05. 2017  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Svůj oddací list s citlivými údaji nemusíte bance automaticky předkládat. Tím spíše, kdy se jedná o rušení služeb a nikoliv jejich zřizování. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Oddací list bance předkládat nemusíte




Požadavek na předložení oddacího listu, nebo rodného listu ze strany banky při ukončování služeb, může být považováno za určitý nátlak na klienta, kterému by se klient rozhodně neměl podávat. Banka musí službu zrušit na žádost klienta a nepodmiňovat toto zrušení dodatečnými podmínkami, které často ani s daným produktem nesouvisí. Je přitom rozdíl, zda banka požaduje předložení citlivých osobních dokumentů před zřízením nějaké služby, kdy si klient  může zřízení služby rozmyslet a jít třeba do jiné banky, nebo tyto doklady požaduje jako podmínku pro zrušení služby.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, obracím se na vás jednak s dotazem a jednak se svou nejnovější zkušeností se společnosti Cetelem. Rozhodla jsem se zrušit ke konci dubna platební kartu u spol. Cetelem, a tím i svůj účet. Zavolala jsem si předem pro informace, jak přesně postupovat. Bylo mi řečeno, že musím poslat písemnou žádost o zrušení karty, doplatit dlužnou částku a to je vše. Pokud budu mít na svém účtu nedoplatek či přeplatek, banka mě bude informovat. Na dotaz, kolik přesně činí dlužná částka, a zda se k ní bude připočítávat vedení účtu a pojištění za měsíc duben jsem dostala odpověď, že tuto informaci neví, že přesnou částku se dozvím až z výpisu. Ten však přichází až kolem 5. dne následujícího měsíce, a protože jsem chtěla mít dluh zaplacený ke konci dubna, poslala jsem dlužnou částku navýšenou o měsíční poplatek za vedení účtu, pojištění a případný úrok z úvěru. Celkem jsem tedy poslala o 240 Kč, než byla dlužná částka. Dnes jsem opět kontaktovala společnost, abych si ověřila, že je vše v pořádku a můj účet ukončen. Bylo mi řečeno, že vše je v pořádku a že mám přeplatek! Ten mi ale NEMŮŽOU poslat bankovním převodem, protože moje karta už je zrušena od okamžiku, kdy jsem požádala o zrušení účtu! Tudíž mi přeplatek mohou poslat pouze složenkou... Říkám si:"Nevadí, v pohodě." NENÍ TO V POHODĚ! Banka si v tu chvíli účtuje 100,- Kč za nutné náklady s tím spojené. Takže mi pošlou o 100,- Kč méně! Budiž, to mě asi nezabije, jen mi vadí, že vás na to předem nikdo neupozorní. Přijde vám e-mail s upozorněním, že na kartě je dluh, který máte do 30 dní zaplatit a opět ani zmínka o tom, že když vám vznikne přeplatek, jste automaticky o 100 Kč chudší, neb vám peníze pošlou poštou. Má na takový neetický postup banka právo? V době internetového bankovnictví posílat přeplatky poštou? Jak se mohu bránit. Nebudu jediná, a sto korun je opravdu dost... A ještě jedna perlička, pokud si zažádám o změnu příjmení, požaduje banka kopii OP z obou stran, což je normální postup, ale Cetelem chce navíc ještě kopii ODDACÍHO LISTU! A ten opravdu nemíním nikomu dávat. Co je komu do toho, kdo si mě vzal, kdo byl svědkem atd. Opět se ptám, má na to banka právo a jak se bránit? Děkuji za váš čas a odpověď. Magda K.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

k oddacímu listu - pokud byste měla příjmení změněno v OP, pak považuji oddací list za zbytečný. Kromě toho v něm jsou údaje, které lze vyhodnotit jako citlivé (už např. jen samotný fakt, že jste se vdala, by mělo být bance celkem jedno). Identifikačním dokladem je pro občana ČR OP, příp. pas. Další dokumenty si banka sice může vymínit, ale před vznikem daného vztahu, tzn. před zřízením účtu či poskytnutím úvěru. Pokud by se Vám to totiž nelíbilo, tak byste do té banky nešla. Nicméně v době, kdy chcete účet rušit? No není to moc etické.

Ta hlavní věc - poštovní poukázka. Jsem také v šoku, jako Vy, že banka tohoto věhlasu používá poštovní služby a není schopna z vnitřního účtu banky zaslat převodem na Vámi určený účet Váš přeplatek, byť snížen o poplatky za převod podle svého sazebníku. Pokud tuto položku nemají v platném sazebníku s danou cenou, je to v rozporu se zákonem o platebním styku. Možná to dělají "schválně", neboť na poštovní poukázky se nevztahuje zákon o platebním styku, a tudíž Vám mohou přeplatek "zdržovat" a poslat bůh ví kdy. Etické to není určitě. Pokud máte chuť, informujte o této praktice odbor ochrany spotřebitele ČNB. Ta bude asi koukat.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Oddací list bance předkládat nemusíte

Diskutovat (0)