Poradna Otakara Schlossbergera:
Poplatky za převod se neúčtují pouze u zemí s EURO


20. 06. 2014  00:10     Redakce BP     komentáře (1)

Čtenářka se našeho odborníka v naší poradně ptala na to jak je to s převodem částek z jedné členské země EU do banky v jiné členské zemi EU. Dle informací čtenářky existuje nařízení, které zakazuje uplatňovat u těcht převodů poplatek za příkaz k úhradě na zahraniční účet. 

Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatky za převod se neúčtují pouze u zemí s EURO




Toto se však dle našeho poradce nevztahuje na Českou republiku. Je pravda, že mezi zeměmi, které platí eurem se neuplatňuje poplatek za převod částky do zahraničí, protože eurozóna se považuje za jeden měnový prostor, kde nedochází ke směně měn, ani k rozdělování dle jednotlivých zemí. Pro občany zemí, které platí eurem je tak převod mezi členskými státy výrazně výhodnější. To však neplatí v případě České republiky, která je pouze členskou zemí EU. Nejsme však již členy Eurozóny a v České repulice se tedy neplatí eurem, ale stále ještě korunou. Proto musí při převodu do zahraničí docházek ke směně koruny za cizí měnu a tudíž jsou i uplatňovány příslušné poplatky.

Dotaz čtenáře:

Dobry den, muzu se zeptat jak je to s poplatkama v CR kdyz se prevadi z jednoho uctu na jiny ucet v jinem state v ramci EU? zila jsem v zahranici a tam mi sdelili ze existuje zakon ze poplatky se za prevod z jednoho statu EU do druheho statu EU neplati? proc teda v CR chteji banky za prevod platit? dekuji Vendula

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

to proto, že nejsme v eurozóně. Platí Nařízení EU, které toto reguluje, ale pouze v zemích s eurem nebo zemích neeurových, které se k této akativitě dobrovolně přihlásí. Musela jste tedy pobýat v zemi s EUR. Poplatky jsou, ale jsou stejně vysoké v rámci vnitrostátních a přeshraničních převodů, polkud jsou v EUR.

Otakar Schlossberger

Další dotazy a odpovědi našeho odborníka JUDr. Otakara Schlossbergera najdete ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatky za převod se neúčtují pouze u zemí s EURO

a pokud se jedná o převod v EUR
Tomuto rozumím. Narazil jsem na to před několika lety kdy mi německý obchodní partner tvrdil totéž a...
Diskutovat (1)