Poradna Otakara Schlossbergera:
Převod mezi účty by měl trvat maximálně dva dny


31. 07. 2015  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář se ve svém dotazu podivuje nad tím, že platba převodním příkazem od jeho partnera nebyla vyřízena a ani po týdnu od odeslání nemá čtenář peníze na svém účtu. Je to možné? ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Převod mezi účty by měl trvat maximálně dva dny




Převod mezi dvěma tuzemskými účty, který by měl trvat takto dlouhou dobu, je kraně nepravděpodobný. Banky totiž mají ze zákona k vyřízení realizace převodu mezi dvěma účty maximálně dva dny, přičemž třetí den se může příjemce částky reálně seznámit s přijatou platbou na svém účtě. Tedy platba by měla být třetí den již reálně připsána na účtu příjemce. Dle názoru poradce budou za zpožděním platby zřejmě jiné důvody, než prodlení bank.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jeden člověk mi již před více než týdnem (9.7., dnes je 17.7.) odeslal platbu z účtu vedeného u Airbank na účet vedený u ČSOB, peníze se mu odečetli, ale platba pořád nedorazila, a to i přesto, že oba účty jsou vedené v České republice, tudíž by měly peníze být už několik dní na účtu. Peníze byli i podle screenu, který mi daný člověk poslal odeslány skutečně na správný účet. Jak se dá daná situace řešit ? Je vůbec reálné, že platba trvá takhle dlouho ? Airbank jsem kontaktoval, zatím je to bez odezvy. Děkuji za odpověď.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Ne, není běžně reálné, aby platba takto dlouho trvala. Zažil jsem však, že klient zadal platbu do interentu, vyjel kopii obrazovky a pak platbu zrušil, což lze. Takže pozor i na to. Běžně musí platba z podnětu plátce zabrat max. dva dny s tím, že třetí den Vy víte, že platba přišla na Váš účet s datem předchozího dne. Pokud tomu tak nebylo, je někde chyba. Můžete se dotázat u Vás v bance, zda platba s ref. číslem xxxx, které musí být na tom screenu vidět od kolegy, dorazila do Vaší banky. Banka by Vám toto měla zodopovědět. Taktéž pořádejte svého kolegu, aby Vám sdělil, kdy platba opustila jeho banku. To by mu jeho banka také měla sdělit, je to zákonný nárok ze zákona o plat. styku - č. zákona 284/2009 Sb., ve znění všech novel. K dosažení na stránkách ČNB (www.cnb.cz), sekce plat. styk, dále právní předpisy atd., to si už jednoduše najdete.....

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Převod mezi účty by měl trvat maximálně dva dny

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12575024448

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více