Poradna serveru Bankovní poplatky:
Koruna by měla posilovat


10. 04. 2017  00:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, jak se projeví ukončení zásahů ČNB za oslabování koruny na jeho úspory a ceny dovolených. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Koruna by měla posilovat




Česká národní banka ve čtvrtek minulého týdne ukončila intervence za oslabování koruny. Učinila tak v nejbližším možném termínu, tedy ihned po ukončení období, kdy intervende ČNB garantovala. Koruna regulovala z počátku chaoticky, avšak poté začala postupně mírně posilovat. Žádné tragické scénáře se tak s ukončením intervencí ČNB nekonaly. Ukončení závazku tak proběhlo poměrně klidně a nyní je již koruna realativně stabilizovaná.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, s ukončením zásahů ČNB do hodnoty koruny jsme s manželkou zbystřili. Ty informace o konci zásahů byly trošku podivné a báli jsme se aby se neopakoval rok 1953 a měnová reforma, která sebrala lidem jejich úspory. Tedy doufáme, že dnes již nic takového nehrozí. Chci se ale zeptat, jak se posilování koruny, které by mělo nyní být projeví na našich úsporách, a jestli se ta silnější koruna projeví nějak na ceně dovolených nebo při výměně korun za eura. Už se chystáme na dovolenou, ale nevíme vůbec co ty překotné změny budou pro nás nebo naše děti znamenat. Jestli to tedy pro nás něco pozitivního přináší, nebo všechny tyto kejkle nebudou mít na normální, pracující lidi nějaký vliv. Četl jsem nebo zaslechl jsem něco ve smyslu, že by dovolené měli zlevňovat a že se více vyplatí směnit koruny za cizí měnu, tak se právě ptám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkujeme za položení Vašeho dotazu. Můžeme Vás ujistit, že opakování roku 1953 rozhodně nehrozí a rozhodně se ho ani nemusíte bát. Přeci jen už je jiná doba a jiné souvislosti. Vše se týká toho, že koruna už od čtvrtka bude opět určována trhem, tedy poptávkou a nabídkou koruny na trzích. Obecně platí, že pokud se bude tuzemské ekonomice dařit, bude drženo na uzdě zadlužení a obchodní bilance bude pozitivní, bude mít koruna tendenci posilovat a naopak. Tendence koruny k posilování jsou již zřejmé, i když posilování je zatím velmi omezené a pomalé. Po prvním dnu obchodování zpevnila koruna vůči euru cca o 1,60 procenta. Připomeňme, že intervence ČNB oslabily korunu o průměrných 10 procent. Na letošní dovolené už posilující koruna mít vliv nebude. Spíše se můžeme dočkat zlevnění dovolených až v příští sezóně. Určitě ale můžete ušetřit při výměně koruny za jiné zahraniční měny, i když ta úspora bude nyní jen velmi minimální a těžko říci, zda ji vůbec reálně pocítíte. Uvidíme jak rychle bude koruna posilovat. Zatím je totiž koruna bez intervencí jen několik dnů, a nelze tedy přesně říci jaký bude další vývoj.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru Bankovní poplatky: Koruna by měla posilovat

Diskutovat (0)