Poradna serveru BP:
Chtějí po něm platit poplatek za účet zemřelého otce


29. 07. 2019  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA: Banka uplatňuje po dědici platbu poplatku za účet zemřelého otce. A to přesto, že by nemajetný a náklady tak ponese jeho syn. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Chtějí po něm platit poplatek za účet zemřelého otce




Ne každá banka takový poplatek uplatňuje, nicméně lze říci, že banka má na zpoplatňování účtu i po smrti klienta právo. Účet je totiž funkční až do vypořádání dědictví, tedy do konce dědického řízení. Po tuto dobu musí banka účet udržovat, přijímat na něj platby. Nesmí ale bez souhlasu notáře či soudu žádné platby z účtu provádět. Účet je tak vlastně zmražený. Banka má s jeho provozem jen nicotné náklady, pokud vůbec nějaké. Přesto se pak povinnost uhradit poplatek může přenést na dědice. Například když je zemřelý majitel účtu nemajetný, přesune se povinnost úhrady jeho závazků, včetně pohledávky banky na dědice, kteří musí, pokud se nevzdali dědictví, platit. Platby se účty po zemřelém klienty se mohou vyšplhat i do několika tisíc korun.

Dotaz čtenáře:

Zemřel mi otec, který toho v životě moc neměl a měl dost smůlu. Dědické řízení proběhlo a já jsem se dědictví nevzdal. Přišlo by mi to trapné. Zaplatil jsem jeden otcův dluh, zaplatil pohřeb, dědické řízení ale jedna věc mě udivila. Do dědického řízení přihlásila svojí pohledávku i banka a to za vedení účtu v době dědického řízení. Účet měl patřit mému otci, ale v podstatě na něm nic neměl. Banka ale chce zaplati 890 korun za vedení účtu v dědickém řízení. Přijde mi to nespravedlivé a nemorální. Proč mám platit za vedení účtu, který mi byl k ničemu, nebyl na něm žádný zůstatek a je otázka jestli ho vůbec otec nějak využíval. Nejde o velkou částku, ale prostě mi vadí ten důvod a forma.

Odpověď poradce:

Dobrý den, určitě Vašim pocitům rozumím. Proto aby jste určil zda má banka na poplatek za vedení účtu po zemřelém klientovi nárok musíte prostudovat buď sazebník příslušné banky, nebo podmínky příslušného účtu v rámci smlouvy. Jde o to, že se nemusí jednat ani tak o samostatný, speciální poplatek, ale banka klidně může uplatňovat právě běžný poplatek za vedení účtu a to až do zrušení účtu, tedy po ukončení dědického řízení. Obávám se ale, že pokud banka takový poplatek i v rámci dědického řízení uplatňuje, tak tam ten nárok v nějaké formě bude. Určitě je vždy možné zahájit s bankou jednání a požádat jí o snížení poplatku, nebo od jeho úplného osvobození. Máme zkušenost s tím, že pokud se objevují nějaké zvláštní okolnosti, nebo důvody, jsou banky k jednání ochotny. Není tedy vždy nutné nárokovanou částku v plné výši uhradit.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Chtějí po něm platit poplatek za účet zemřelého otce

Diskutovat (0)