Poradna serveru BP:
Osobní bankrot zastavuje exekuce


30. 09. 2019  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Osobní bankrot je velmi využívaný způsob jak se vypořádat s předlužením. Je to také způsob jak se zbavit exekucí. ČTĚTE VÍCE!

Poradna serveru BP: Osobní bankrot zastavuje exekuce




Ponecháváme nyní stranou problematičnost osobních bankrotů vůči věřitelům, nicméně pro dlužníky se jedná o velmi dobrý způsob jak se zbavit předlužení a navíc zastavení exekucí, které už případně byly vyhlášeny. Po schválení osobního bankrotu ze strany soudu nemohou totiž exekutoři pokračovat ve výkonu exekuce. Dlužník tak získává ochranu nejen před věřiteli, ale i před dalšími sankcemi i před exekutory.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jsme s manželem předluženi a je na nás vyhlášeno již několik exekucí. Pravdou je, že nejsme schopni objektivně dluhy hradit a nejsme schopni to nijak řešit. Slyšeli jsme o možnosti požádat o insolvenci s tím, že v takovém případě se zastavují úroky a penále a získáme splátkový kalendář, který když budeme plnit, nemohou vůči nám věřitelé nic podniknout. Nevíme ale, jestli to samé platí i v případě exekutorů. Nevíme ani, jestli můžeme o insolvenci požádat, když už jsou na nás vyhlášeny exekuce a máme blokované účty, majetek apod. Prosíme o rychlou odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, platí, že pokud je nařízena a soudem povolena insolvence, všechny exekuce se zastavují a žádné rozsudky tudíž nelze exekucí vykonat. Řešení se posunuje od exekutora k insolvenčnímu správci, který je jediný oprávněn rozdělovat na základě rozvrhu výtěžky, které dle tohoto plánu zasílá pravidelně dlužník na účet správce. Žádná jiná forma vyplácení věřitelů v rámci insolvence není možná. Jednalo by se totiž o obcházení insolvenčního správce. 

Pokud tedy bude insolvence nařízena, nemohou exekutoři dále blokovat Vaše účty, nemohou přijímat srážky ze mzdy a ani případně prodat Váš majetek. Vše už  jen nyní pouze na řešení insolvenčního správce a soudu. Navíc, pokud některý z věřitelů nepřihlásí v zákonné lhůtě své pohledávky do insolvence, nemůže se domáhat jejich uhrazení jiným způsobem a v podstatě o svou pohledávku přijde.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE NA SERVERU WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

 



Poradna serveru BP: Osobní bankrot zastavuje exekuce

Diskutovat (0)