Poradna serveru BP:
Poplatek za dotaz úřední osoby musíte platit, i když je neoprávněný


07. 01. 2019  00:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda musí platit bance poplatek za dotaz úřední osoby, konkrétně exekutora, když byl tento dotaz exekutora bezpředmětný. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Poplatek za dotaz úřední osoby musíte platit, i když je neoprávněný




Poplatek za dotaz či úkon úřední osoby, který musí banka ze zákona řešit, musí klienti platit v případě, kdy se tato úřední osoba dotazuje právě na účet tohoto klienta. Banky při uplatňování poplatku vychází z názoru, že dotaz úřední osoby musel nějakým způsobem způsobit klient, na jehož účet se úřední osoba dotazuje. Nejčastěji se jedná o soud, policii nebo exekutora. V tomto případě však klient za zájem exekutora nemohl, protože exekuce vůbec nebyla vedena proti tomuto klientovi a zájem o jeho účet spíše způsobila chyba exekutorského zaměstnance.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, banky mi vyměřila poplatek za dotaz exekutora, tedy úřední osoby. Exekutor se údajně dotazoval na zůstatek na mém účtu, což musela banka zpracovat a vynaložit úsilí, aby exekutorovi vyhověla. Když jsem se zajímal, o co šlo, sdělila mi paní na exekutorském úřadu, že se bohužel zmýlili, protože exekuce je vedena na mou bývalou manželku se kterou už nemám deset let nic společného. Exekutor se tak vůbec neměl na zůstatek na mém účtu vůbec dotazovat, protože do exekučního řízení nijak nespadám ani nepatřím. I přesto toto zjištění, mi banka naúčtovala několika stovkový poplatek a nechce o něm se mnou vůbec jednat. Prý na jeho stržení měla právo a já mám v zásadě smlouvu. Jak to tedy je v případě, kdy za dotaz exekutora nemůžu a ani sem ho nijak nezpůsobil?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vycházím z toho, že banka, která poplatek za dotaz úřední osoby vůči Vám uplatnila má tento poplatek uveden v sazebníku poplatků a tak je i na tento poplatek nárok. Banka tudíž nemůže nést odpovědnost za to, že exekutor udělal chybu a nést náklady ze svého. Pokud tedy banka poplatek ve svém sazebníku má a Vy tedy využíváte jejích služeb a akceptoval jste i tento poplatek, musíte ho zaplatit. To však nic nemění na tom, že máte právo domáhat se náhrady škody po státu, který prostřednictvím exekutora Vám tyto škody způsobil. Není to tedy banka, kdo by měl na chybu exekutora doplatit, ale měl by to být stát, který exekutor zastupuje.  Obraťte se tedy na ministerstvo spravedlnosti s nárokem na úhradu škody, která Vám byla činností exekutora způsobena a uplatňujte vůči němu částku uhrazenou za poplatek.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Poplatek za dotaz úřední osoby musíte platit, i když je neoprávněný

Diskutovat (0)