Poradna serveru BP:
Starý dluh nemusíte vždy refinancovat


02. 09. 2019  00:03     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Starý a drahý úvěr nemusíte vždy refinancovat úvěrem od jiné banky. Stačí začít jednat se svou starou bankou. A výsledky se dostaví. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Starý dluh nemusíte vždy refinancovat




Refinancování úvěrů je skvělá věc. Prostě si vezmete úvěr u jiné banky, kterým starý, nevýhodný úvěr zcela splatíte. Nové bance pak platíte nižší splátky, obvykle s nižším úrokem, poplatky, tedy s celkově nižším RPSN. U nového úvěru si také můžete protáhnout jeho splatnost, čímž opět docílíte nižší měsíční splátky. Ne vždy je však nutné starý úvěr refinancovat úvěrem od jiné banky. I vaše původní banka vám může nabídnout zajímavé nové podmínky, které se od podmínek refinancování u jiné banky vůbec nemusí výrazně lišit.

Dotaz čtenáře:

Už sedm let splácím půjčku u své banky. Ještě mi zbývá doplatit hezkých pár desítek tisíc. Proto mě zaujala nabídka banky z reklamy, která garantuje, že mi půjčí na zaplacení starého dluhu a to vždycky za lepších podmínek než je u toho starého dluhu. Jsem už starší pán a tak by se mi hodila každá koruna navíc, které bych mohl na splátce za úvěr ušetřit. Podle informací prý stačí zajít do nové banky a tam podepsat smlouvu o nové půjčce a banka si pak všechno ostatní zařídí. Je to takto jednoduché, nebo máte nějakou jinou radu, co bych měl udělat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den,

trh s refinancováním úvěrů a hypoték funguje na trhu v České republice už pěknou řádku let. K jeho zostření a výhodám pro klienty přispěl i vstup nízkonákladových bank na trh. Právě nízkonákladové banky jsou v současnosti takovým hybatelem refinancování a konsolidace půjček. Nicméně pokud splácíte své staré bance dnes již nevýhodný úvěr, nebo úvěr s vysokým RPSN (úrok, poplatky a další náklady úvěru), pak nemusíte věc nutně řešit formou refinancování od jiné banky, byť se její nabídka zdá neodolatelná. V drtivé většině případů stačí navštívit svou původní banku, kterou již dobře znáte a požádat o zlepšení parametrů starého úvěru. Při své žádosti můžete také v bance sdělit, že jste uvažoval o refinancování tohoto úvěru z jiné banky, ale nakonec jste se rozhodl pro jednání se svou původní bankou, na kterou jste zvyklý a se kterou jste jinak spokojený. Téměř jistě vám bank nabídne výrazné zlepšení podmínek úvěru, umožní i prodloužení splatnosti, snížení úroku a výsledná nabídka může být klidně stejná, nebo minimálně srovnatelná s nabídkou banky z reklamy. Banky si jsou nebezpečí refinancování vědomy a tak vám radši tyto podmínky nabídnou sami a tím si uchrání svého klienta, než aby trvaly na nyní již nepřiměřených nákladech úvěru.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Starý dluh nemusíte vždy refinancovat

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více