Poradna serveru BP:
Úroky z hypotéky lze uplatnit do výše 300 tisíc


02. 05. 2016  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář uplatnil úroky z hypotéky ve svém daňovém přiznání. Finanční úřad ho však vyzval k opravě. Úroky lze totiž uplatnit pouze do stanoveného limitu. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Úroky z hypotéky lze uplatnit do výše 300 tisíc




Daňová přiznání už sice máme všichni za sebou, ale stále se objevují nejrůznější problémy spojené s chybami těchto daňových přiznání, které musí lidé i v těchto dnech řešit. V tomto případě se problém týká uplatnění úroků z hypoték. Úroky z hypoték jsou totiž daňovou odčitatelnou položkou. O výši uhrazených úroků se sice nesnižuje samotná vypočtená daň, ale snižuje se daňový základ, pro výpočet daně. Platí také, že daňově uznatelné jsou pouze skutečně zaplacené úroky, nikoliv splátky hypotečního úvěru. Pro uplatnění úroků z hypotéky je stanoven limit ve výši 300 000 korun ročně a nejvýše 25 000 korun měsíčně.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, podal sem včas a řádně daňové přiznání a také jsem do konce března včas daň z příjmu zaplatil. Teď mi ale finanční úřad napsal dopis, že jsem nesprávně uplatnil úroky z hypotéky ve výši 30 000 korun. Celkově jsem při tom uplatnil 330 000 korun za rok 2015. Proč finančnímu úřadu nevadí uplatněných 300 000 korun a 30 000 korun mu vadí? Zaplacenou hypotéku v celkové výši jsem navíc řádně doložil a prokázal. Nejednalo se tedy o žádnou vymyšlenou nebo nereálnou částku. Teprve na finanční úřad půjdu, ale nevíte, kde tedy vznikl problém? Chtěl bych v tom mít jasno, abych neplatil něco zbytečně, nebo něco, na co nemá finančák nárok. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi, víme v čem je Váš problém. Uplatnil jste si totiž úrok z hypotéky přes zákonem stanovený limit. Výše uhrazených úroků, které můžete uplatnit v rámci daňového přiznání a snížit si tak daňový základ, není neomezená. Je pravda, že před několika lety ještě žádný limit neplatil, ale z důvodu vysokých částek uplatňovaných v přiznáních přistoupil stát k omezení. Nyní si tak můžete uplatnit výši uhrazených úroků z hypoték do maximální výše 300 000 korun. Zaplacené úroky, které tento limit přesahují uplatnit nelze. I zde by právě odpovídalo těch 30 000 korun částce, která už stanovený limit přesahuje. Budete tak muset zřejmě daň z příjmu finančnímu úřadu doplatit. Nemělo by se jednat o nějakou velkou částku, z 30 000 korun se bude jednat o 15 procent, tedy cca 4 500 korun. V dalším daňovém přiznání už se stanoveným limitem pro uplatnění úroků z hypotéky počítejte a uplatněte správnou výši, která se do příštího daňového přiznání určitě nezmění.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Úroky z hypotéky lze uplatnit do výše 300 tisíc

Diskutovat (0)