Poradna serveru BP:
Už zase to RPSN


25. 03. 2019  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Už zase se budeme věnovat zkatce RPSN. Nově tato zkratka znamená Roční Procento Skutečných Nákladů. Čtenářka má problém s neochotou splátkové společnosti sdělit jí výši RPSN.

Poradna serveru BP: Už zase to RPSN




RPSN, tedy Roční Procento Skutečných Nákladů úvěru je nejdůležitější ukazatel výhodnosti či nevýhodnosti úvěru. Výše RPSN, je tak zásadní ukazatel. Nedejte se tedy ovlivnit výší úrokové sazby,  na kterou jsme bohužel stále velmi zvyklí, protože ta neobsahuje další možné náklady spojené s úvěrem. Pokud se navíc necháte ukolébat pouze výší úrokové sazby, můžete se v průběhu splácení úvěru velmi divit a už jen těžko se svým závazkem něco uděláte.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, nutně jsem potřebovala vzít si úvěr. U banky si vzít úvěr nemůžu, takže jsem navštívila splátkovou společnost. Naštěstí jsem si před návštěvou makléře o úvěrech na internetu raději něco přečetla. Zjistila jsem tak i z vašeho serveru, že mám vyžadovat kompletní informace o úvěru a ve smlouvě či nabídce se musí objevit i výše rpsn. Proto jsem tuto věc hledala i v nabídce a návrhu smlouvy od splátkové společnosti, ale marně. Když jsem se na tuto věc zeptala, sdělili mi, že rpsn uvádět nemusí a že všechno vidím na úrokové sazbě, která je velmi výhodná. S tím jsem nesouhlasila a tak mi řekli, že dělám problémy a úvěr že mi nedají. Dostala jsem se sice do menších problémů, protože jsem potřebovala zaplatit několik důležitých věcí, ale nevím, zda jsem udělala či neudělala dobře. Někdy je lepší mít rychlé peníze a třeba vyšší náklady než se dostat do ještě větších problémů ve chvíli, kdy potřebujete něco nutně zaplatit nebo splatit. Co se o tom myslíte vy?

VÝSLEDKY ANKETY O NOVÝ NÁZEV ZKRATKY RPSN NALEZNETE ZDE!

RPSN maskot

Odpověď odborníka:

Dobrý den, za Váš přístup Vás musíme velmi pochválit. Udělala jste skutečně dobře. Již varující pro Vás určitě bylo to, že když jste vyžadovala informaci, na níž máte zcela zákonný nárok, tak Vám splátková společnost odmítla úvěr poskytnout a přestala s Vámi jednat. Není přitom vyloučeno, že jste mohla klidně naletět lichvářům. Dalším znakem nekorektního jednání bylo také to, že Vám sdělili, že vše obsahuje úroková sazba a s tímto se musíte spokojit. Opět je to zcela nepravdivá informace. Výhodou RPSN, tedy nově Roční Procento Skutečných Nákladů je to, že v sobě obsahuje už veškeré náklady a výdaje spojené s úvěrem. Zmiňovanou úrokovou sazbu tak již RPSN obsahuje, ale nejen to. Do RPSN se zahrnují i jakékoliv další platby spojené s úvěrem, ať už se jedná o různé administrativní náklady či poplatky. V praxi se stává velmi často, že splátková společnost nasadí velmi nízkou úrokovou sazbu, aby nalákala nové klienty, a většinu dalších nákladů schová pod poplatek za uzavření smlouvy, poplatek za vedení úvěru, poplatek za pozdní uhrazení, poplatek za neuvedení variabilního symbolu, apod. Tyto poplatky pak mohou představovat i více než polovinu nákladů. Nákladovost úvěru se Vám tak může zvednout klidně na dvojnásobek. 

Určitě jsou někdy dobré rychlé peníze, jak je nazýváte, na druhou stranu však je lepší být obezřetný a nenaletět třeba lichvářům, kdy škody mohou jít do desetitisíců či více.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Už zase to RPSN

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor