Poskytování hypoték bude přehlednější (Profit, 31.10.2005 )


01. 01. 2005  01:00     TOMÁŠ JOHÁNEK     komentáře (0)

Od příštího roku se zprůhlední poskytování hypoték a dalších úvěrů na bydlení. Česká bankovní asociace se totiž připojila k evropským pravidlům pro poskytování informací klientům při sjednávání úvěrů na bydlení.




Poskytování hypoték bude přehlednější

Zdroj: Profit
Datum: 31.10.2005
Název: Poskytování hypoték bude přehlednější
Podtitulek: HYPOTÉKY
Ročník: 16
Číslo: 044
Autor: TOMÁŠ JOHÁNEK
Str.: 42
Rubrika: REALITY
Oblast: Časopisy
Zpracováno: 31.10.2005 05:31:37
Identifikace: PF20051031000057

Text:
Od příštího roku se zprůhlední poskytování hypoték a dalších úvěrů na bydlení. Česká bankovní asociace se totiž připojila k evropským pravidlům pro poskytování informací klientům při sjednávání úvěrů na bydlení.

Klienti, kteří žádají o úvěr či hypotéku na bydlení, mají od příštího roku hned u přepážky dostat veškeré informace o všech nákladech a poplatcích. Podle zástupkyně České bankovní asociace Heleny Brychové nemá chybět zejména splátkový kalendář. "Některé banky již tyto služby poskytují, ale část z nich pouze ústně nebo během několika návštěv," uvedla.

MINISTERSTVO NÁVRH VÍTÁ


Pro větší přehlednost by měl být pro úvěry na bydlení zaveden i ukazatel APRC (roční procentní míra nákladů), podobně jako byl v případě spotřebitelských úvěrů zaveden ukazatel RPSN (roční procentní sazba nákladů). Tento ukazatel klientovi odkryje skutečné náklady, které ročně vynaloží na splátku úvěru. Nová pravidla vítá i ministerstvo financí a slibuje si od nich posílení průhlednosti českého bankovního trhu. "Jsme rádi, že se tento krok banky rozhodly učinit. Po zrušení výstupních poplatků u naprosté většiny bank jde o další vstřícnou reakci na náš zájem mít v České republice transparentní a konkurenční finanční trh," řekl náměstek ministra Tomáš Prouza. Evropská pravidla pro poskytování informací klientům při sjednávání úvěrů na bydlení platí ve většině členských zemí Unie. Problémy s jejich aplikací se objevily pouze ve Francii a Velké Británii.

LEVNÉ HYPOTÉKY POMALU KONČÍ


I když zájem o nové hypotéky nepolevuje a stále se jedná o nejčastěji využívaný finanční nástroj k pořízení si nového či staršího bydlení, zdá se, že období velmi výhodných hypotečních úvěrů pomalu končí. V blízké době by měly začít mírně růst sazby nejen u hypoték, ale i u ostatních půjček. Česká spořitelna zdražila půjčky na bydlení již v srpnu, na začátku října mírně zvýšila sazby u hypotéky s pevným úrokem i ČSOB. Česká národní banka uvažuje o tom, že kvůli vysokým cenám ropy a tedy riziku vyšší inflace brzy zvýší úrokové sazby. Ekonomové očekávají, že se úročení hypoték v příštím roce zvýší v průměru minimálně o půl procentního bodu.

SPEKULACE SE NEVYPLATÍ


Například šéf Hypoteční banky Jan Sadil varuje před spekulacemi s výší úrokových sazeb. Podle jeho slov by lidé neměli spekulovat na stagnaci úroků a před jednoletou fixací by měli upřednostnit pětiletou fixaci úrokových sazeb. Na zvýšení sazeb totiž prodělají zejména klienti s roční fixací. Každé zvýšení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu může zvednout jednotlivé splátky i o 1000 korun měsíčně.

NEJVÍCE HYPOTÉK JDE NA NÁKUP NEMOVITOSTI


Téměř polovina lidí, kteří si vezmou hypoteční úvěr, ho použije na nákup nemovitosti. Na výstavbu bytu či domku jej využije pětina lidí. Z průzkumu společnosti Median vyplý vá, že dalších necelých 30 procent lidí si hypotéku bere na rekonstrukci nemovitosti. Největší zájem o hypoteční úvěry mají podle údajů ministerstva pro místní rozvoj a bank Pražané a lidé z jižní Moravy. Naopak nejmenší zájem je v Karlovarském kraji. Vítězství Prahy v počtu pokytnutých hypoték je logický m důsledkem toho, že investoři se orientují na rozvojové příměstské lokality hlavního města i dalších velkých měst. Rozšiřování průmyslových zón v okolí těchto měst má potom pozitivní dopad na trh s nemovitostmi a následně i na počet a objem poskytnutých hypoték. Podle Jana Sadila z Hypoteční banky roste zájem o hypotéky i v chudších regionech, jako je třeba Karlovarsko, kde jsou nízké příjmy obyvatel a poměrně vysoké ceny nemovitostí. Průměrná celorepubliková výše hypotéky činila v loňském roce zhruba 1,268 milionu korun. Obecně lzeříci, že zájem lidí o nákup bytu či domu na úvěr byl loni rekordní, některé banky poskytly až o dvě třetiny více nových půjček na bydlení než v roce 2003.

TOMÁŠ JOHÁNEK

 


Poskytování hypoték bude přehlednější (Profit, 31.10.2005 )

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12630754864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více