Pozor na dluhopisy Invest2019, můžete přijít o vše!


29. 03. 2019  00:24          komentáře (0)

Internet zaplavily další prašivé dluhopisy. Tentokrát se jedná o emisi Invest2019 vydanou firmou Spice Space s.r.o. Cenné papíry s 9% výnosem lze jednoduše objednat prostřednictvím www.invest2019.cz. Na webu plném překlepů je možné se dočíst, že „finanční zdroje získané prodejem této emise slouží k realizaci nových ekonomicky atraktivních aktivit“. Tedy žádný blíže specifikovaný podnikatelský plán, žádné ručení, dluhopisy v nominální hodnotě 25 000 Kč si zde můžete zakoupit obdobně jako ponožky a doufat, že se Vám investice třeba jednou vrátí…

Pozor na dluhopisy Invest2019, můžete přijít o vše!




Podle charakteru aktivit uvedených na webu viz „investujeme do menších firem, s nižší tržní kapitalizací; vybíráme společnosti s originálními záměry“ nebo „operativně měníme investice do objevujících se nových a zajímavých projektů“, se spíše než o klasického emitenta, jedná o jakýsi investiční, resp. podílový dluhopisový fond, který navíc nemá ke své činnosti oprávnění. Na stejném principu pak funguje také server www.pohoda2019.cz, mění se akorát výše výnosu, která je v tomto případě 12 %.

"Nechala jsem se zlákat nabídkou pochybných dluhopisů Invest2019. Prostřednictvím jejich webu jsem si 1. února zakoupila jeden kus dluhopisu v hodnotě 25 000 Kč. Navzdory informaci, že dluhopis obdržím do 10 dní, jsem na ně až do 22. února čekala marně. Na mé urgence nikdo nereagoval, proto jsem se obrátila s prosbou o pomoc na web Rizikovedluhopisy.cz, díky kterým jsem ještě stihla podat žádost o dostoupení od kupní smlouvy," uvedla jedna z investorek, paní N. T. z okr. Břeclav.

Jednatel společnosti, Lukáš Krameš, dříve figuroval jakožto jednatel nechvalně proslulé firmy Direkto s.r.o., která rovněž přestala vyplácet výnosy z dluhopisů. Na jejího aktuálního jednatele, Miroslava Jirsu, bylo dokonce podáno několik trestních oznámení. Propojení obou osob je tedy zřejmé. Vydávání dluhopisů na „bílého koně“, Lukáše Krameše, je pro Jirsu nutností. Za pokračování v trestné činnosti by mu totiž mohlo hrozit vzetí do vazby.

„Tvrzení, které je uvedeno na webu, že ´Dluhopisy jsou poměrně bezpečnou investicí pro konzervativní investory, kterým nabízejí zajímavý výnos a 100% návratnost´, je zavádějící a potenciální investory uvádí v omyl. V případě nezajištěných firemních dluhopisů bez ratingu a prospektu ČNB, jde o nanejvýš rizikovou investici o jejíž návratnosti silně pochybujeme. Emise naopak vykazuje všechny znaky tzv. prašivých dluhopisů, před kterými spotřebitele důrazně varujeme,“ uvádí Eliška Skřivanová, mluvčí webu Rizikovedluhopisy.cz.

Stejný modus operandi spočívající v masové inzerci prostřednictvím placené online reklamy a nevyžádaných e-mailový nabídkách, se týkal také další z Jirsových společností, HOPE-STAV a.s., která vydala emise Senior Trend a Ecosenior. První z nich rovněž nebyla investorům splacena. U druhé to lze do budoucna předpokládat. V této společnosti, pro změnu, figurovaly osoby Luboš Krameš a Jaroslav Krameš. Spojitost s jednatelem společnosti Spice Space s.r.o. je tedy opět více než zjevná. Dokonce by se již dalo hovořit o organizované trestné činnosti…

Navzdory skutečnosti, že společnost HOPE-STAV a.s. emitovala mnohamilionové dluhopisy, není ve Sbírce listin od roku 2015 uvedena žádná její účetní závěrka, což je samo o sobě v rozporu se zákonem! U společnosti Direkto s.r.o., která vznikla v roce 2015, pro změnu chybí účetní závěrky zcela.

Miroslav Jirsa byl v minulosti již nejméně jednou odsouzen pro podvod. Od soudu si tehdy odnesl podmíněný trest dva roky a několikaletý zákaz činnosti v oblasti cestovního ruchu, když stál u konkursu nepojištěné cestovní kanceláře.

Již jste dluhopisy Invest2019 zakoupili?

Pokud již vlastníte dluhopisy Invest2019, doporučujeme neprodleně podat trestní oznámení, kde zdůrazníte výše popsané skutečnosti a zároveň podnět na Česku národní banku viz formulář zde. Platí totiž, že ČNB dohlíží nad dodržováním pravidel ochrany spotřebitele na finančním trhu, kam spadají také obchodníci s cennými papíry. U smluv uzavřených na dálku (např. prostřednictvím internetu) má navíc spotřebitel právo od nich do 14 dnů bez udání důvodů odstoupit viz tento odkaz.

Řešením je přísnější regulace

Jak dlouho ještě zůstane Ministerstvo financí a Česká národní banka ve věci korporátních dluhopisů bez zajištění a ratingu nečinná? Aktuální legislativní úprava a absence kontrolních mechanismů na straně rejstříkových soudů, které mají pravomoc zakročit, nezveřejní-li podnikatel účetní závěrku a výroční zprávu ve Sbírce listin, totiž nahrává podvodnému jednání jak na straně emitentů, tak na straně dluhopisových portálů, které mnohdy inzerují zjevně rizikové emise. Přísnější regulace by dopomohla k větší transparentnosti podnikatelských subjektů, kultivaci finančního trhu s dluhopisy a zároveň eliminovala podvodné jednání, které má v důsledku celospolečenský dopad.

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



Pozor na dluhopisy Invest2019, můžete přijít o vše!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16219591280

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více