Právní poradna BP - Bankovní, notářská, advokátní úschova? Rozdíl jen v ceně.


01. 01. 2020  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (3)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, zda je pro ně výhodnější při koupi bytu využít spíše bankovní, notářskou nebo advokátní úschovu? Která z nich nejlépe poslouží? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Bankovní, notářská, advokátní úschova? Rozdíl jen v ceně.




Bankovní úschova, notářská úschova nebo advokátní úschova slouží všechny k tomu samému. Zajištění kupní ceny a její úschovu do doby, než se kupující stane skutečně vlastníkem pořizovaných nemovitostí. Rozdíl je jen v ceně a případně náročnosti vyřízení celé věci. V základní podstatě mezi těmito způsoby rozdíl není. To už nelze říci o tzv. úschovách realitních kanceláří, kde se o žádnou úschovu v tomto smyslu nejedná. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, kupuji byt a chtěl bych ochránit nějakou kupní cenu, kterou zajišťuji i pomocí hypotečního úvěru. Dočetl jsem se, že mám kromě nabízené úschovy u realitní kanceláře i další možnosti jako notářskou úschovu, úschovu u advokáta nebo taky úschovu u banky. Těch možností je tedy mnoho a mrzí mě, že nám tyto možnosti realitní kancelář vůbec nenabídla a ani neposkytla další informace souvisejících s těmito možnostmi. Jsem tak nucen si tyto informace zjišťovat sám, a k tomu bych chtěl "zneužít" i vaši internetovou právní poradnu. Který způsob z těchto navržených by jste mi doporučil? Který je z pohledu účelu na kterých bych to chtěl využít nejlepší?

Odpověď právníka:

Dobrý den, všechny představené formy úschovy kupní ceny, tedy notářeská, advokátní i bankovní úschova jsou instituty srovnatelnými. Všechny plní stejné či obdobné funkce. Hlavním rozdíl je v cenách těchto úschov a složitosti vyřízení. Všechny tyto úschovy jsou úschovami bezpečnými s minimálním rizikem zneužití. Možná bych větší důraz či úplně největší jistotu přiřadil úschově bankovní, protože tam se jedná vždy o velkou a finančně zajištěnou instituci, která případné pochybení ve výplatě může nejsnadněji napravit. Takovou jistotu v případě pochybení advokáta či notáře bez majetku nebo s malým majetkem bohužel nemáte. Ale i tak bych označil všechny formy a typy úschov za srovnatelné. Výjimku tvoří Vámi také zmiňovaná úschova realitní kanceláře. Tam se ve skutečnosti o žádnou úschovu nejedná. Jedná se pouze o poukázání celé kupní ceny na účet realitní kanceláře bez jakékoliv skutečné ochrany. Nazývat tento způsob realitní úschovou či úschovou realitní kanceláře je přinejmenším zavádějící. V každém případě, ať už využijete jakoukoliv formu úschovy, tedy notářskou, advokátní či bankovní, je to stokrát lepší, než využití tzv. úschovy realitní kancleáře.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Poradnu provozuje advokátní kancelář Mgr. Miroslav Zeman - www.ProfiPravnik.cz, www.DarovaciSmlouva.cz



Právní poradna BP - Bankovní, notářská, advokátní úschova? Rozdíl jen v ceně.

Advokátní úschova
Při převodu nemovitosti jsem se obrátil na https://www.cikr.cz/sluzby/advokatni-uschova/ a musím říc...
depozitum u advokáta
Dobrý den, ráda bych se zeptala na prodej 1/3 chaty v rámci insolvence, kterou na mne podal odpůrce...
To není tak úplně pravda.
Mezi různými druhy úschov je poměrně zásadní rozdíl v bezpečnosti. Za notářskou úschovu odpovídá stá...
Diskutovat (3)