Právní poradna BP:
Často se stěhujete? Datová schránka je dobré řešení


06. 05. 2020  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (3)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Lidé, kteří často mění bydliště, nebo žijí na adresách odlišných od svého trvalého bydliště se mohou dostat do vážných problémů.

Právní poradna BP: Často se stěhujete? Datová schránka je dobré řešení




Může se totiž stát, že jim bude například soudní či exekuční výzva doručena na jinou adresu, než kde ve skutečnosti žijí. Úřady totiž zasílají své dopisy na adresy, které mají uvedeny ve své evidenci a pokud člověk neoznámí změnu svého bydliště, což se stává málokdy, netuší soudy nebo exekutor, kde reálně příslušný občan žije. I zásilky zaslané na adresu, kde aktuálně adresát nežije se považují za doručené a nesou právní následky.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, v loňském roce jsem se dvakrát stěhovala. Nyní jsem se z výpisu exekucí dozvěděla, že je na mě podána exekuce a mám zaplatit několik desítek tisíc korun. Jednalo se přitom o už promlčenou pohledávku, kterou soud odsoudil a jak předvolání, tak rozsudek mi poslal na adresu, kde už rok nebydlím. Bylo mi sděleno, že jsem měla změnu bydliště nahlásit a soud by mi pak posílal jinam, ale jak jsem měla vědět, že mě někdo bude žalovat? V novém bytě mi navíc majitel nechtěl povolit trvalé bydliště, takže ani tímto způsobem jsem to nemohla legalizovat. Je možné s tou věcí ještě něco udělat? A jak se před podobnými případy chránit? Přijde mi to jako neřešitelná věc.

Odpověď právníka:

Dobrý den, obávám se, že vina bude v tomto případě na Vaší straně. Pokud Vám bylo zasláno vše řádně na registrovanou adresu, zřejmě trvalé bydliště, a Vy jste nereagovala, i z důvodu přestěhování, pak se jedná o pochybení z Vaší strany. Mimochodem existuje jak možnost nechat si přeposílat zásilky na nové bydliště, což je placená služba České pošty, tak i možnost zřízení datové schránky. A právě zřízení datové schránky je nejlepším řešením, jak se vyhnout problémům, které Vás potkaly. Pokud totiž máte zřízenu datovou schránku budou Vám úřady zasílat zásilky přímo do datové schránky, kterou otevřete stejně jako mail, zásilku si přečtete nebo vytisknete a je přitom jedno, kde se nacházíte. Problém nebudete mít i kdyby jste se nacházela v zahraničí. 

Do budoucna tak doporučuji s ohledem i na Váš konkrétní případ, aby jste si datovou schránku bezplatně zřídila.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZENTE ZDE!

 



Právní poradna BP: Často se stěhujete? Datová schránka je dobré řešení

LOAN OFFER
Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW U...
LOAN OFFER
Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW U...
LOAN OFFER
Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW U...
Diskutovat (3)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více