Právní poradna BP:
Darovací daň už neexistuje. Hradíte daň z příjmů


28. 01. 2015  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje na svou povinnost uhradit darovací daň z daru. Hlavním smyslem odpovědi právníka vše je v tom, že daň darovací už se nehradí.

Právní poradna BP: Darovací daň už neexistuje. Hradíte daň z příjmů




Příjmy získané z darů, zejména těch hodnotnějších už nově spadají do zákona o dani z příjmů. Dar tak podléhá standardní dani z příjmů. Je to i logické. Dar je příjem jako kterýkoliv jiný. I zde je možné uplatnit náklady spojené s dosažením tohoto příjmu. Rozhodně tak už na finančním úřadě nehledejte formuláře pro přiznání k dani darovací.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, dostal jsem darem od svého přítele byt v hlavním městě. Přítel není žádným příbuzným a je to pro mě formálně cizí osoba. Byt bude mít tak třímilionovou hodnotu. Měl bych tedy uhradit, předpokládám, daň darovací. Skutečně jí musím zaplatit a z jaké hodnoty se tato daň vypočítává? A je ještě nějaká možnost jak se zaplacení této daně vyhnout, například osvobozením apod.? Bude se jednat zřejmě o velmi vysokou částku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych Vás opravil v tom, že byste měl hradit daň darovací. Tato daň již neexistuje a s dary se nakládá jako s každým jiným příjmem. Tedy byste měl z daru hradit daň z příjmu patnáct procent. Jako u každého příjmu můžete uplatnit náklady na jeho dosažení, tedy například náklady na zpracování smlouvy apod. Jinak máte pravdu, že pokud, ve vašem případě, chybí jakýkoliv příbuzenský vztah s dárcem, budete povinen hodnotu daru přiznat a zdanit v běžném zdaňovacím období pro přiznání a úhradu daně z příjmu. 

Daň se vypočítá z ceny nemovitosti, resp. z jejího hodnoty určené znaleckým posudkem, který byste si měl nechat zpracovat, případně se na finančním úřadě informujte zda nemohou určit hodnotu bytu formou tabulek pro určení této hodnoty.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



Právní poradna BP: Darovací daň už neexistuje. Hradíte daň z příjmů

Příjem nabytý darem
Dobrý den, v případě, že je mi darována 1/2 podílu na bytu, ve kterém jsme s přítelem/přítelkyní žil...
Diskutovat (1)