Právní poradna BP:
Dlužili mu peníze, přesto soud prohrál


12. 02. 2020  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA: Čtenář si postěžoval, že ačkoliv mu dlužník dlužil peníze, což se prokázalo, přesto soud prohrál. Čtenář udělal chybu, která je bohužel velmi častá. O co jde?

Právní poradna BP: Dlužili mu peníze, přesto soud prohrál




Důvodem neúspěchu ve sporu byla forma smlouvy, kterou si náš čtenář sám zpracoval, aniž by se poradil s advokátem či nějakým odborníkem. Předmětná smlouva o půjčce totiž byla koncipována jako dohoda o splátkách. Jednotlivé splátky tak měly vlastní splatnost určenou ve smlouvě. Jelikož dlužník neuhradil přiblížně třetinu splátek a přímo čtenáři potvrdil, že už půjčku splácet nebude, obrátil se dlužník na soud a požadoval u soudu úhradu celé dlužné částky. Soud konstatoval, že sice dlužník věřiteli dluží, ale jelikož neuplynula formální splatnost více než poloviny splátek, tedy menší než polovina dlužné částky, byl věřitel ve sporu z většiny neúspěšný. Čtenář se tedy domohl přiznání třetiny výše závazku, ale celkově byl ve sporu neúspěšný, protože na zbylé dvě třetiny už neměl nárok. Náš čtenář jako věřitel tak byl odsouzen k úhradě nákladů právního zastoupení protistrany. 

Dotaz čtenáře:

Jsem zdrcen! Včera jsem prohrál soud, ač jsem byl v právu. Nevím jaká v této zemi panuje spravedlnost. To je spravedlnost naruby a dlužník se mi směje do oblyčeje. Měl jsem smlouvu o splátkách, kde mi měl dlužník každou jednotlivou splátku uhradit do stanovené splatnosti a to až do doby úhrady celého dluhu. Dlužník ale už od počátku nehradil a vymlouval se na nejrůznější důvody. Když nezaplatil přibližně třetinu splátek a ještě mi drze oznámil, že mi nic platit už nebude, ať si trhnu nohou, tak sem podal žalobu. Žaloval jsem úhradu celé částky, kterou mi dlužník dluží a kterou mi řekl, že nezplatí. Pan geniální soudce nám hned na jednání sdělil, že sice přisoudí třetinu dlužných částek, ale na zbytek teď nemám nárok a tudíž jsem ve sporu z většiny neúspěšný a uhradím i náklady na advokáta dlužníka, který si ho tam poslal. Tomu teď musím zaplatit přes deset tisíc korun, přitom vůbec není jasné, jestli mi dlužník peníze skutečně zaplatí, i když mám na ně rozsudek. S tím se nehodlám smířit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím, že celá věc vznikla především Vaším pochybením a nikoliv pochybením soudce, jak naznačujete. Předně jste si udělal sám smlouvu, která nebyla připravena kvalitně a dobře. Udělal jste si dohodu o splátkách, a tím jste se zbavil možnosti vysoudit v případě neplacení celý dluh. Můžete tak žalovat pouze jednotlivé splatné splátky. Pokud by jste se poradil, tak by Vám bylo řečeno, že musíte do smlouvy uvést, že pokud nebude uhrazena kterákoliv ze splátek, stává se splátným celý dluh. Jelikož tam toto ustanovení chybělo, nemohl soudce rozhodnout jinak, než rozhodnul. Dalším problémem bylo to, že ač uplynula splatnost pouze třetiny částek, tak jste žaloval celou dlužnou částku, což bohužel není možné, protože zbylou částku ještě může teoreticky dlužník do data splatnosti kdykoliv uhradit.

Nyní také budete muset čekat, až vyprší splatnost dalších částek, aby jste mohl zažalovat zbytek dlužné částky.

Další zajímavé dotazy a odpovědi v naší právní poradně naleznete ZDE!

 



Právní poradna BP: Dlužili mu peníze, přesto soud prohrál

stat nahrava zlodejum a podvodnikum, souhlasim s vami..
souhlasim s vami, u nas neplateji zakony, a soud podle nich nevydava rozhodnuti, ale nevim z jakeho ...
...
Hlavně, že je tam ten oblYčej!!!...
Diskutovat (2)