Právní poradna BP - Neshody při spoluvlastnictví lze řešit vypořádáním


13. 11. 2019  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář si stěžuje na neshody u spoluvlastníků domu a neví jak věc má nejlépe řešit. Bojí se, že bude jen platit a ze spoluvlastnictví nebude nic mít. Co poradí poradce? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Neshody při spoluvlastnictví lze řešit vypořádáním




Spoluvlastnictví k nemovitostem bývá velkým problémem a velmi často dochází u této formy vlastnictví k velkým neshodám, které se následně projevují i v osobních vztazích mezi spoluvlastníky. Věc se dá však velmi dobře a definitivně řešit, a to formou vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jsem spoluvlastníkem, jedním ze dvou domů s obchodem a bytem nad obchodem. Druhý spoluvlastník se chová jako by mu objekt celý patřil. Nyní se rozhodl, že bude nemovitost v prostorách, kde působí, měnit a investovat do ní statisíce korun, a to jak zevnitř, tak z vnějšku. Chce při tom po mně, abych mu jako poloviční vlastník tyto investice z poloviny uhradil. Já s těmito, pro mě, zbytečnými investicemi rozhodně nesouhlasím. Jinak těch konfliktů je zde mnoho a hádáme se prakticky o všem. Cítím se jako někdo, komu se jen něco nařídí a já mám poslouchat. Už mě to vůbec nebaví. Bohužel však podíl na domě nikdo nekoupí, a když, tak za minimální cenu, a nerad bych z prodeje podílu získal méně, než mě doopravdy stál. Je nějaké řešení, jak se s definitivní platností bránit nárokům a chování druhého spoluvlastníka? Nebo to prostě musím donekonečna snášet?

Odpověď poradce:

Dobrý den, poradím Vám jedno jasné a definitivní řešení, které požadujete. Ze spoluvlastnictví prostě odejděte a nechte si vyplatit spoluvlastnický podíl na nemovitosti. Je to řešení jasné a konečné a zcela vyřeší problémy, které máte a které jinak zřejmě stejně nekončí. Neřešil bych tedy nyní, zda jste povinen hradit spoluvlastníkovi jím rozhodnuté a realizované investice, ale vyřešil bych celou věc jednou provždy. Zašlete spoluvlastníkovi dopis s návrhem na vypořádání Vašeho spoluvlastnictví a požadujte znalcem stanovenou tržní cenu Vašeho podílu vyplývají z hodnoty celého domu jako takového. Vyjádřete Váš záměr a vůli ze spoluvlastnictví vystoupit, a to i v případě, kdy s tím nebude spoluvlastník souhlasit. Pokud tedy odmítne Vámi navržené vypořádání a nenavrhne jiné, pro Vás přijatelné řešení, realizujete vypořádání soudní cestou. Soud v takovém případě vypořádat spoluvlastnictví musí. Pokud odmítne spoluvlastník vyplacení posudkem stanovenou cenu, může soud rozhodnout i o prodeji této nemovitosti a rozdělení výtěžku, což nemusí být pro druhého spoluvlastníka přijatelné. Jinak tomuto spoluvlastníkovi stanoví závaznou částku vypořádání, které z nějakého znaleckého posudku prostě vyplývat musí. Tím vyřešíte s konečnou platností tyto problémy a částku z vypořádání si můžete investovat do pořízení nějakého jiné nemovitosti, kde budete sám svým vlastním pánem.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu pro vás provozuje advokátní kancelář Mgr. Miroslav Zeman, www.ProfiPravnik.cz, www.DarovaciSmlouvy.cz



Právní poradna BP - Neshody při spoluvlastnictví lze řešit vypořádáním

Diskutovat (0)