Právní poradna BP - Pojišťovny se nebojte. Věc řešte soudně


28. 12. 2018  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Pojišťovna odmítla čtenářovi vyplatit plnění, které čtenář uplatnil a na které má dle svých informací nárok. Jak věc řešit? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Pojišťovny se nebojte. Věc řešte soudně




Je obecně známo, že v případě sjednávání pojištění je klientům slibováno všechno možné a informováni jsou pouze a především o výhodách pojištění. Jakmile však má dojít k plnění ze strany pojišťovny v případě pojistné události, pojišťovny hledají důvody, proč částku plnění vyplácet nemusí a kde klient udělal chybu, nebo nenahlásil nějakou jinak důležitou informaci. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, stala se mi nepochopitelná věc. Stala se mi pojistná událost, proti které jsem měl být údajně pojištěn. Nechci zde rozvádět, o co konkrétně šlo. Jsem totiž přesvědčený, že mám na plnění nárok. Pojišťovna mi ale odmítla plnění poskytnout s tím, že jsem jí nesdělil jednu důležitou informaci, která ale vůbec není důležitá a její poskytnutí či povinnost jejího sdělení není, ani nikde v žádných podmínkách, ani smlouvě uvedeny. Pojišťovna si tohle prostě jen vycucala z prstu, což se dá velmi snadno prokázat. I přes to všechno mě a moje argumenty pojišťovna vůbec neposlouchá a prostě peníze vyplatit nechce a také je dle svého vyjádření nevyplatí. Co s tím tedy můžu teď dělat? Je úsměvné, že lidi jsou stíhaní za různé pojišťovací podvody, ale když pojišťovna zcela bez jasných důvodů odmítne vyplatit pojistné plnění, tak se o žádný trestný čin nejedná a ještě se za to vlastně pojišťovně tleská. To je úplně skandální přístup.

Odpověď právníka:

Dobrý den, i když jste neuvedl konkrétní informace, v čem spočívá odmítnutí pojišťovny částku vyplatit, budu vycházet z Vašeho přesvědčení, že jste v právu a pojišťovna Vám odmítá vyplatit částku, na níž máte nárok dle uzavřené pojistné smlouvy. Předně je třeba s pojišťovnou komunikovat výlučně písemně. Písemně tedy také vyzvěte pojišťovnu k plnění s tím, že pokud pojišťovna plnit nebude, jste připraven se domáhat svého práva a vyplacení částky plnění soudní cestou, včetně všech souvisejících nákladů řízení. Následně pak podejte i žalobu, a pokud jsou Vaše argumenty správné, nemůže řízení prohrát, nebo byste neměl. Problém je, že se mnoho lidí obává s tak velkou institucí, jako pojišťovny jsou, soudit a hájit svá práva. Dozvíte se, že stejně nemají šanci vyhrát, že na to nemají peníze apod. Ve skutečnosti jde ale pouze o obavu, která není opodstatněné. Pojišťovny totiž strachu lidí ze soudního řízení využívají a tak se jim vyplatí odmítat vyplácet plnění z různých často i nepodstatných důvodů, protože velká část lidí se stejně nebrání a příslušný zástupce pojišťovny tak může pojišťovně uchránit velké částky, které by jinak musela vyplatit za plnění. Čím více se lidé budou bát bránit se, tím více budou pojišťovny těchto postupů využívat.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Pojišťovny se nebojte. Věc řešte soudně

Pojišovna nechce vyplatit celou částku
Dobrý den, vozidlem které je pojištěno jsme nabourali bránu. Nahlásili jsem to, byl tam likvidátor a...
Diskutovat (1)