Právní poradna BP - Předmanželská smlouva je výhodná, ale ne pro každého


14. 11. 2018  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se dotazuje, zda je pro ní uzavření předmanželské smlouvy výhodné. Všude prý čte doporučení, že je dobré mít taková pravidla uzavřena a tlačí na to i její nastávající. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP - Předmanželská smlouva je výhodná, ale ne pro každého




Pro mnoho snoubenců je uzavření předmanželské smlouvy velmi výhodné. Je také pravda, že se velmi často uzavření předmanželské smlouvy, nebo smlouvy o zúžení společného jmění manželů doporučuje. Jedním z důvodů je ochrana manželů před dluhy způsobenými druhým manželem, nebo lepší a jasnější pravidla při vypořádání společného jmění manželů v důsledku rozvodu manželství. Ale pozor. Předmanželská smlouva není unikátním a pro všechny výhodným řešením, které by se mělo stát standardem. Pro mnoho snoubenců je její uzavření dokonce velmi nevýhodné. To je případ i naší čtenářky.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, očekávám velmi krásnou událost v podobě uzavření manželství s mým partnerem. Můj partner je velmi úspěšný a vážený člověk, který požívá značné důvěry, a také má poměrně rozsáhlý majetek a příjmy, které užívám i já. A budu je užívat i jako manželka. Partner mi vysvětlil, že by bylo dobré, abychom uzavřeli předmanželskou smlouvu, že tak budeme oba ochráněni před dluhy, budeme mít jasně určený majetek dle toho, kdo ho pořídí a vlastně si tak předem jasně určíme pravidla, aby nebyl nikdo z nás poškozen, pokud by to, nedej bože, nevyšlo. Zdá se mi to jako velmi rozumné a jsem pro. Jen mě zajímal i názor odborníka, abych mohla předmanželskou smlouvu uzavřít s klidným svědomím, že také o tom něco vím. Plánujeme, že manžel bude vydělávat a starat se o rodinu a já budu s dětmi v domácnosti. Co mi tedy doporučíte?

Odpověď právníka:

Dobrý den, je možné, že Vám odpovím něco jiného, než očekáváte, ale je to mojí povinností. Musím Vám totiž poskytnout nestrannou informaci vyplývající z našich dlouhodobých zkušeností a právní praxe. Předmanželská smlouva je sice široce doporučovaná a podporovaná z důvodu výše uvedených výhod, ale je jasné, že není výhodná pro všechny a pro každého. Ve Vašem případě si dovoluji říci, je dokonce zjevně nevýhodná. V rámci manželství se zříkáte budování pracovní kariéry, vlastního zajištění příjmů a budete se v domácnosti starat o společné děti. Uzavřením klasické předmanželské smlouvy, kterou naznačujete, se stane manžel výhradním vlastníkem příjmů, které zajistí, stejně tak jako bude výhradním vlastníkem majetku, který v době manželství pořídí. Je logické, že manžel jako dobře vydělávající člověk si tak bude šetřit, vydělávat, pořizovat vlastní majetek, zatímco Vy žádný příjem mít nebudete. Nebudete budovat ze svých prostředků žádný majetek a veškerý svůj čas i energii vložíte do výchovy a péče o společné děti. Řešit možné budoucí dluhy asi není úplně na místě ve chvíli, kdy jste jako manželé dobře majetkově zajištěni. Z uvedeného je zřejmé, že zatímco si manžel bude budovat majetek a spořit své příjmy v době manželství, které budou pouze jeho výlučným vlastnictvím, Vy takovou možnost mít, kvůli uzavřené předmanželské smlouvě nebudete. Pokud by došlo k tomu nejhoršímu, tak manželovi zůstane veškerý majetek a Vy nebudete mít nárok vůbec na nic. Pokud smlouvu uzavřenou mít nebudete, budou se majetkové záležitostí řídit zákonem a Vy budete jako manželka spoluvlastníkem každého manželova příjmu a každého majetku, který manžel pořídí a to ve fiktivním podílu polovina. Sama si tak zvažte, co je pro vás výhodnější.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP - Předmanželská smlouva je výhodná, ale ne pro každého

Předmanželská smlouva po svatbě
Dobry den , chci se zeptat . S manželem uvažujeme o p.smlouvě , která by vypadá tak , ze pokud mě po...
předmanželská smlouva
Osobně jsem si předmanželskou smlouvu udělala a vyplatila se, byvalí manžel se po svadbě změnil a zj...
Diskutovat (2)