Právní poradna BP:
Při převodu nemovitostí užívejte úschovu


05. 02. 2020  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, jak má při koupi nemovitosti vyřešit dobu, kdy má převést finanční prostředky kupní ceny prodávajícímu. V průběhu řízení o vkladu práva do katastru nemovitostí je ve velké nejistotě.

Právní poradna BP: Při převodu nemovitostí užívejte úschovu




V době od podpisu kupní smlouvy a podáním návrhu na vklad, až do doby pravomocného zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí, jsou totiž obě strany v nejistotě. Prodávající je formálně stále vlastníkem nemovitosti, ale už nemůže vkladové řízení ovlivnit a na druhé straně kupující ještě není vlastníkem nemovitosti, a tudíž je pro něj riziko hradit v této době prodávajícímu milionovou kupní cenu nemovitosti. Celý problém tak řeší úschova kupní ceny. 

<hr>

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, kupuji nemovitosti. V návrhu kupní smlouvy, kterou jsem obdržel od prodávajícího je, že mám kupní cenu uhradit na jeho účet do tří dnů po podpisu nemovitosti. Přitom však v této době ještě nebudu vlastníkem a prodávající tak bude vlastně ve výhodě, když ještě bude vlastníkem bytu a současně bude už mít celou kupní cenu na účtě. Jinak ale zase rozumím argumentům a obavám prodávajícího, že když mu nezaplatím v této době, tak po zápisu mého vlastnického práva už bych mu nemusel peníze zaplatit a on by tak přišel i o nemovitost a stejně tak o cenu za ní. Jak z toho všeho ven? Kdo z nás má pravdu a v jaký čas tedy určit uhrazení kupní ceny prodávajícímu?

<hr>

Odpověď právníka:

Dobrý den, ano, přesně Vám rozumím. Tento problém řeší velmi používaný institut, a to je úschova kupní ceny. Její smysl je v tom, že Vy jako kupující uhradíte například po podpisu smlouvy kupní cenu, nikoliv už na účet prodávajícího, ale na účet úschovy nestranné osoby, kterou může být advokát, notář či banka. Nikoliv však realitní kancelář. V podmínkách smlouvy o této úschově bude, že částku si nesmíte z úschovy vybrat, ale uschovatel ji může vyplatit pouze prodávajícímu ve chvíli, kdy Vy se stanete vlastníkem nemovitosti a Vaše vlastnické právo bude do katastru řádně zapsáno. Už v době podání návrhu na vklad tak mají obě strany plnou jistotu. Prodávající má jistotu, že kupní cena je už uhrazena na účtu úschovy a za splnění podmínek o ně nemůže přijít a kupující má jistotu, že jeho peníze jsou také v úschově a kdyby se nestal vlastníkem nemovitosti, tedy neproběhl řádně zápis do katastru nemovitostí, peníze se mu vrátí.

Ceny úschov přitom nejsou zásadně vysoké, tedy alespoň vzledem k částkám, které zajišťují. Úschovu lze pořídit už v částce kolem pěti tisíc korun. Lze také využít i služeb banky, které rovněž poskytují kvalifikovanou úschovu v daném cenovém rozpětí.

<hr>

Placenou profesionální právní poradnu v ceně 300 Kč za dotaz, která je absolutně neveřejná, můžete využít na serveru www.ProfiPravnik.cz

Dašlí zajímavé odpovědi naší právní poradny naleznete ZDE!



Právní poradna BP: Při převodu nemovitostí užívejte úschovu

Diskutovat (0)