Právní poradna BP:
Pronájem přestavuje i riziko


29. 01. 2020  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA BP: Ano, pronájem nejsou jen jisté a pravidelné příjmy, ale také velké riziko. Čtenář popisuje svůj zážitek s nájemníkem a dotazuje se na možnosti řešení věci. Navíc má byt, který pronajímá, na hypotéku.

Právní poradna BP: Pronájem přestavuje i riziko




Hypotéka je přitom náklad, který, stejně jako výdaje spojené s platbami, záloha za služby a poplatky, nemůžete pominout a je nutné ho hradit každý měsíc. Nikoho přitom nebude zajímat, že vám nájemník v bytě nezaplatil. Základem je, připravit už na začátku kvalitní smlouvu, která bude co nejvíce brát v úvahu případná rizika, která mohou z nájemního vztahu vzejít. Další věcí je správnost postupu a důslednost při vymáhání povinností nájemce, zejména pravidelných a řádných plateb. Z pronajímání bytu se tak může snadno stát pro pronajímatele skutečný horor.

Dotaz čtenáře:

Zdravím. Pronajal sem byt jisté rodince, která na začátku vypadala úplně v pohodě a bez problémů. Uzavřeli jsme smlouvu o nájmu, kterou jsem stáhl z internetu a dostal první nájem. Hned od dalšího měsíce mi přestali nájemné platit. Neozývají se, neotvírají, a už mi dluží dva měsíční nájmy. Samozřejmě jsem všechny náklady bytu musel zaplatit ze svého. Mrzuté na tom navíc je, že byt mám na hypotéku a ta mě dost zatěžuje. Původně bylo vše vymyšlené tak, že byt koupím na hypotéku, budu ho pronajímat a nájemce mi tak bude hypotéku splácet. Nyní jsem však v situaci, kdy naopak já platím za nájemníka i to, co v bytě spotřebuje. Vystěhovat ho údajně nemůžu a nevím, co mám dělat. Můžete mi poradit, jaký postup zvolit ve chvíli, kdy vám nájemník neplatí, dluží a nekomunikuje?

Odpověď právníka:

První věcí, kterou nyní musíte udělat, je zaslat dlužníkům výzvu k úhradě dlužné částky, a to do vlastních rukou. K okamžité výpovědi pak můžete přistoupit až ve chvíli, kdy Vám dlužníci budou dlužit až tři měsíční nájmy. Je to bohužel smutné, ale je to tak. Do té doby musíte trpět fakt, že za ně vše hradíte a nic nedostanete zpět. Vymáhání po takových lidech je samozřejmě problém. Jednak investujete do soudu k vymáhání dlužné částky a nakonec stejně zjistíte, že jsou tito lidé nemajetní a nemají jim stejně ani exekutoři co vzít. Takže hlavním cílem boje s neplatičem je spíše to, aby Vám byl co nejrychleji uvolněn byt, pokud možno nepoškozený a vy jste ho mohl pronajmout někomu solidnímu.

Už při převzetí půjčky si musíte být vědom rizik, že když Vám nájemce nebude platit, ponesete veškeré výdaje spojené se splátkami hypotéky na svých vlastních bedrech, což může trvat, jak jsem uvedl tři měsíce, ale někdy i klidně déle. Proto příště určitě neriskujte, nechte si vyplatit kauci v nějaké rozumné a dostatečné míře a zejména si nechte zpracovat kvalitní nájemní smlouvu, která bude s úpravou podobných rizik už počítat, resp. je alespoň případně zmírní.

<hr>

V případě zájmu o právní pomoc kontaktujte našeho právníka na adrese

ProfiPravnik@gmail.com 

www.ProfiPravnik.cz

<hr>

Další zajímavé dotazy a odpovědi naleznete ZDE!



Právní poradna BP: Pronájem přestavuje i riziko

nejen najem, ale i veci byvaji vetsinou znicene a odcizene
Rada bych Vam jeste doplnila, abyste si sehnal potvrzeni o vsech vecech, kterymi jste vybavil neovit...
bez pravniho duvodu i tak beztrestne
V orce 2001 doslo k exekuci jineho nez povinneho, spor jsem vyhrala v roce 2015, soud rozhodl o tom,...
Diskutovat (2)