Právní poradna BP:
Pronajímáte byt na hypotéku? Banka vám může diktovat


18. 02. 2015  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář pronajímá byt, který si pořídil na hypoteční úvěr. Ptá se, zda by měl o pronájmu informovat banku, nebo zda se jedná výlučně o jeho věc. Není to však tak jednoduché. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: Pronajímáte byt na hypotéku? Banka vám může diktovat




Zásadně záleží na tom, co má čtenář uvedeno ve smlouvě o úvěru a hlavně ve smlouvě o zřízení zástavy na předmětném bytě. Některé banky právě do těchto dokumentů vkládají nejrůznější omezení svých klientů, kteří pořizují své byty na hypoteční úvěry a s jejich pomocí. Pokud už při pořizování hypotéky víte, že byt budete používat k pronájmu dalších osobám, měli by jste pečlivěji studovat uvedené smlouvy.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, koupil jsem loni byt na hypoteční úvěr a tento využívám k pronájmu. Je mi jasné, že jsem vlastník bytu a že si tedy s ním můžu nakládat jak uznám za vhodné. Ale dostal jsem už několik informací, že bych měl o pronájmu bytu, který je zastaven bance informovat svou banku. Někdo dokonce říká, že banka musí pronájem schválit, což mi přijde úplně šílené. Co bych s bytem ve které nebydlím a za nějž musím splácet hypotéku i další výdaje dělal, když bych ho nemohl pronajímat a banka by mi pronajímání mohla zakázat? To mi přijde jako nesmysl, který mi jistě potvrdíte. V zájmu jistoty se tedy ptám, zda mám vůči bance nějaké povinnosti v souvislosti s mým pronájmem bytu, který jsem si právě na hypoteční úvěr pořídil, nebo do toho bance vůbec nic není.

Odpověď právníka:

Dobrý den, odpověď na Vaši otázku můžete najít ve smlouvě o úvěru nebo smlouvě o zástavě k nemovitosti. V různých ustanoveních si některé banky do těchto smluv kladou různé podmínky či omezení a které se mohou vztahovat právě i k pronájmu této nemovitosti a jeho podmínkám. Nejde o to, že by Vám banka zakazovala nemovitost pronajímat, ale do větší či menší míry si určuje jaké podmínky má pronájem vykazovat a jak má vypadat. Smyslem, který banky deklarují přitom není nějaké bezdůvodné omezování klientů v nakládání se svým majetkem, ale snaha o ochranu tohoto majetku. Stručně řečeno banka Vám bude argumentovat tím, že zástava chrání její úvěr, tedy ho zajišťuje a Vy jste povinen tuto zástavu ochraňovat a zajistit, aby nedošlo či nedocházelo k jejímu znehodnocení. A to je právě to na co má a může mít zástavní věřitel právo. Má právo zajistit, aby se předmět zástavy neznehodnocoval a tím se neznehodnocovalo a nesnižovalo i zajištění hypotečního úvěru. Neodpovědný nájemce Vám přitom může nemovitosti velmi poškodit, čímž nepoškodí jenom Vás, ale v zásadě může poškodit i práva banky. Jinak se prodává, resp. jinak zajišťuje vysoký hypoteční úvěr nemovitost v perfektním stavu a jinak rozbitá a vybydlená nemovitost. Banka tak může trvat na tom, aby nájemní smlouva byla uzavřena na dobu určitou, nejdéle jeden rok a zakazuje, aby byla uzavřena na dobu neurčitou či na delší určitou dobu. Stejně tak banka zavazuje vlastníka a tedy dlužníka, aby stav nemovitosti pravidelně kontroloval a zabránil jejímu poškozování. 

Samozřejmě pokud banku nebudete o nájmu informovat, tak je pouze malá pravděpodobnost, že se o něm banka dozví. Nicméně pokud se to stane, mohou Vám hrozit nejrůznější pokuty, které by jste měl mít všechny uvedeny v příslušných smlouvách.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

 



Právní poradna BP: Pronajímáte byt na hypotéku? Banka vám může diktovat

Tady ti asi nikdo neodpoví
Dívám se na ten odkaz a žádný byt v Jeseníku tam není. Ale ve Zlatých horách za 6500? To se vyplatí....
Splátka za hypo jako náklad
Docela síla, to jsem vůbec nevěděl. A ještě k tomu mi přijde silně nefér, že z nákladů ani nejde od...
Diskutovat (2)