Právní poradna BP:
Vypořádání úvěrů při rozvodu


03. 02. 2020  01:05     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Rozvod manželství je často velmi nepříjmná záležitost spojená se spory o majetek a jeho vypořádání. Spolu s majetkem je však často nutné vypořádat také úvěry z manželství. V naší poradně odpovídáme na dotaz čtenáře, který řeší stejný problém a poprosil nás o pomoc a radu

Právní poradna BP: Vypořádání úvěrů při rozvodu




Spolu s vypořádáním majetku při rozvodu manželství je třeba myslet i na vypořádání společných úvěrů. Po rozvodu manželství by tak mělo být jasné, kdo a jakou část úvěru bude po rozvodu manželství povinen hradit. Lidé tento problém, na rozdíl od našeho čtenáře, velmi často podceňují a dostávají se do těžko řešitelných problémů.

Dotaz čtenáře:

Vážená redakce. Řeším v současnosti problém. Rozvádím se s manželkou. V době manželství jsme pořídili dům, který jsme financovali z velké části hypotečním úvěrem, kde oba figurujeme jako dlužníci. Manželka navrhuje, že se stane po rozvodu vlastníkem domu a že bude také sama splácet hypotéku na daný dům. Navrhla mi, že to uděláme smluvně mezi sebou, abychom se nezdržovali zbytečnými formalitami a abych měl už od věci klid. Mám však strach, zda toto řešení bude skutečně správné a pro mě výhodné a jestli nebudu nucen v budoucnu úvěr nakonec hradit. Rozvádím se poprvé.

Odpověď právníka:

Vážený pane, na toto řešení bych tak snadno nepřistupoval. Především nemáte žádné záruky, že manželka skutečně bude celý úvěr, resp. jeho splátky řádně hradit. Uvědomte si, že hypotéka je závazek na mnoho desítek let a za tu dobu se může stát mnoho věcí, které nyní těžko můžete předvídat. Prostá dohoda o tom, že manželka bude hradit úvěry, je tak naprosto nedostačující. Uvědomte si, že se jedná o jakýsi podmíněný závazek manželky, že toto bude plnit, pokud bude moci. A co když moci nebude? Vy ji také u vypořádání vlastně darujete společnou nemovitost, a to bezpodmínečně, tak trvejte na takovém řešení i v případě vypořádání úvěru.

Jak tedy postupovat?

Předně navštivte s manželkou banku a požádejte banku o informace a podmínky k možnosti vašeho vyvázání z úvěru. Na rozdíl od manželkou navrhovaného řešení, které by v zásadě stálo pouze na její libovůli, vám vyvázání z úvěru vyřeší definitivně váš problém. Předně bude banka s vaším vyvázáním souhlasit, což je nejdůležitější a nejpodstatnější podmínka.

Teprve poté můžete přistoupit k podpisu dohody o vypořádání, kde bude manželka povinna součinností na vašem vyvázání z úvěru, a to pod hrozbou neplatnosti celého vypořádání. 

Pokud by banka s vaším vyvázáním nesouhlasila, nedoporučujeme vůbec na návrh manželky přistupovat. Nejčastějším důvodem odmítnutí vyvázání ze strany banky je nedostatečná bonita manželky, tedy žadatele a tento nedostatek můžete obejít pouze zajištěním dalšího spoludlužníka či ručitele, což by měl být úkol manželky. Než řešit věc vypořádání bez vyvázání, tak doporučujeme spíše trvat na prodeji nemovitosti a úhradu veškerých závazků z výtěžku prodeje. Tento způsobem by byl v daných podmínkách pro vás nejpřijatelnější a nejvýhodnější.


Článek o vyvázání z úvěru a podrobnosti této věci najdete již zítra ZDE!




Právní poradna BP: Vypořádání úvěrů při rozvodu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12610636080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více