Právní poradna BP:
Výživné na bývalého manžela jen z vážných důvodů


11. 09. 2019  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Výživné na bývalého manžela se nařizuje pouze z vážných důvodů jako je například nezaviněná nemoc, která brání tomuto manželovi vlastními silami vydělávat.

Právní poradna BP: Výživné na bývalého manžela jen z vážných důvodů




Pokud si tento manžel způsobil svou těžkou sociální a finanční situaci sám, například tím, že nepracuje, nebo nemá o práci zájem, pak se výživné na tohoto manžela nepřizná. Typickým příkladem, který odůvodňuje výživné na bývalého manžela je například péče o dítě do čtyř let, nebo vážná a dlouhodobá nemoc.

Dotaz čtenáře:

Pane doktore, představte si, že se po třiceti letech rozvádím. Manželka odmítá se mnou žít a požaduje po mně, abych jí po rozvodu platil výživné. Ona je nyní bez práce, já ještě před důchodem pracuju. Já jí ale nechci nic platit. Koneckonců rozvod chce především ona a mám podezření, že je to proto, že jí někdo poradil, že nebude muset pracovat, protože na ní budu muset platit já. Je to pravda?

Odpověď právníka:

Vašim obavám rozumím. Nicméně se určitě nebojte. Předně, pokud manželka sama podala návrh na rozvod, ztratí tím možnost, aby mohla jakékoliv výživné požadovat. Naopak je pro Vás výhodné, když se s Vámi manželka rozvede, protože výživné Vám hrozí spíše v případě existence manželství, než v době po rozvodu. V tom je i její přesvědčení nesprávné. Výživné u rozvedených manželů je velice výjimečný institut a soudy přiznávají výživné jen za přísných podmínek, například, kdy je druhý manžel těžce nemocný a není schopen se sám živit. To však určitě není případ Vaší manželky. Proto bych se této alternativy nijak vážně neobával. A rozhodně není dobré udržovat uměle mrtvé a nefunkční manželství.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: Výživné na bývalého manžela jen z vážných důvodů

Diskutovat (0)